Nyhetsarkiv

Agnes Wold Årets kvinna

Agnes Wold professor vid Sahlgernska akademin, Göteborgs universitet.

Professorn och överläkaren Agnes Wold har utsetts till Årets kvinna 2016 av tidningen Expressen. Agnes Wold har under året som gått blivit folkkär på ett sätt som kan ses något ovanligt för en professor i klinisk bakteriologi.

Agnes Wold hyllas brett för sin träffsäkra formuleringskonst och passionerade vilja att avfärda hälsononsens. Under året som gått har hon bland annat avfärdat bland annat dammråttor under sängen, detoxtrenden, vaccinationsmotstånd och att ammande mammor inte skulle kunna dricka ett glas vin.

”Alltid retar det någon, det är det bästa” Säger Agnes Wold själv om utmärkelsen till Expressen.

Agnes Wold är också övertygad feminist. För tjugo år sedan avslöjade hon omfattande diskriminering av kvinnor i forskar- och universitetsvärlden och var med och bevisade att kvinnor behövde 2,6 gånger bättre meriter än sina manliga kollegor.

”Det är fortfarande dubbelt så svårt för en kvinna att bli professor. Ska man göra karriär i akademin så måste du antingen vara dotter till en gubbe, vara gift med gubben eller ha kompisar som slåss med dig. Du är chanslös annars” säger hon till Expressen.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera