Nyhetsarkiv

9 av 10 anser att patientsäkerheten är hotad på akuten i Lund

Patienter som ligger kvar på akuten i över ett dygn efter beslut om inläggning – och en överbelastad personal som inte hinner titta till dem. Nu anser nio av tio läkare på akuten i Lund att patientsäkerheten är hotad, visar en rapport utförd av Mellersta Skånes läkareförening.

– De senaste månaderna har det varit en hel del skriverier i media gällande den överbelastade situationen på akuten i Lund. Vårdförbundet och Kommunal har varit ute mycket och sagt att patientsäkerheten är hotad. Därför kände jag att vi behövde få en ordentlig bild av vad läkarkåren faktiskt tycker om situationen, säger Ardavan Khoshnood, ST-läkare på akuten och upphovsman till rapporten som Sydsvenskan var först med att rapportera om.

Och resultatet talar sitt tydliga språk. Av de 30 tillfrågade läkarna ansåg 27 stycken, 90 procent, att patientsäkerheten på akuten i Lund är hotad, berättar Ardavan Khoshnood.

– Man menar att på grund av den stor arbetsbelastningen så hinner inte sjuksköterskorna ge till exempel antibiotika och insulin i god tid och som läkare har man inte alls koll på alla patienter som man ”står på”, säger han.

På frågan om varför man tror att patientsäkerheten är hotad dök ett antal faktorer upp, berättar Ardavan Khoshnood vidare. Den viktigaste var att patienterna inte kommer vidare.

-Efter att beslut om inläggning är taget tar det i dagsläget i genomsnitt sju timmar innan patienten har lämnat akuten. Och den senaste tiden är det inte alls ovanligt att de ligger på akuten mellan 24-26 timmar i väntan på att få komma till avdelningen. Pressen har blivit väldigt stor, säger han.

Men allt fungerar inte dåligt på akuten i Lund, betonar Ardovan Khoshnood. Läkarna i rapporten var eniga även om en annan sak – att det trots den höga arbetsbelastningen råder en väldigt kollegial stämning.

– Vi gillar varandra och att vara där. Annars hade det nog varit väldigt svårt på jobbet. Men det gör ont i hjärtat att komma till jobbet och se patienter som har legat där i 20 timmar och väntat redan. Däremot tycker alla att arbetsbelastningen har ökat extremt mycket, framför allt nattetid. På andra arbetsplatser går det upp och ner men här kör vi på 150 procent hela tiden och det är inte hållbart i längden. Oftast är det väldigt svårt att bara få sitta ner och ta det lugnt i fem minuter.

Vad har ni fått för reaktioner från ledningen på resultatet i rapporten?

– Jag har talat med vår sektionschef – som vi har ett stort förtroende för. Men ansvarig för patientsäkerheten är ju verksamhetschefen som jag god kontakt med. Hon har fått ta del av rapporten och är lyhörd. Vi kommer att fortsätta ha möten och samtal kring våra tankar.  Jag hoppas att vi dels ska få lite ökad läkarbemanning gällande doktorer nattetid, men också att de andra personalkategorierna ska få ökad beamnning. Det tredje vi vill få till är ett tydligt ställningstagande om att akutläkarna bestämmer var man ska lägga in patienten och att patienten ska vidare inom två timmar. Vi kan inte fortsätta driva en avdelning på akuten.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera