500 miljoner extra till förlossningsvården

En halv miljard ska tillföras förlossningsvården i Sverige, det presenterar regeringen och Vänsterpartiet som en del i vårändringsbudgeten för 2017 idag.

De 500 miljonerna läggs utöver den befintliga satsning som omfattar 400 miljoner årligen till och med 2019, som enligt ett pressmeddelande ”fokuserar på att stärka kompetensförsörjningen, däribland bemanningen, inom förlossningsvården”.

– Vi ser behov av fortsatta investeringar i förlossningsvården för att alla blivande föräldrar ska kunna ges en trygg vård, och för att de som arbetar i vården ska kunna få vettiga förutsättningar att ge den vård patienterna behöver, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i pressmeddelandet.

Pengarna kan användas under 2017 eller 2018, men kommer att betalas ut under året, och fördelas mellan landstingen efter befolkningsmängd.