28 barnmorskor i Helsingborg tog tillbaka uppsägning

28 av de 39 barnmorskor som i slutet av juni sa upp sig från Helsingborgs lasarett har tagit tillbaka sina uppsägningar, det rapporterar tidningen Vårdfokus.

Totalt arbetar 45 barnmorskor på förlossningsenheten i Helsingborg. I sommar sa 39 av dem upp sig i protest. De ansåg bland annat att de inte fick tillräckligt med återhämtning efter natt- och helgtjänstgöring. Arbetsgivaren har senare lovat att natten räknas som 1,4 timmar, vilket också varit ett krav från Vårdförbundet i centrala förhandlingar med SKL.  Arbetsgivaren har dock, enligt Vårdfokus, inte gått med på tidskompensation för helgarbete. Istället har ledningen lämnare ett nytt bud som innebar att barnmorskorna garanteras tid att delta i utvecklings- och arbetsmiljöprojekt på 18 timmar per tioveckorsperiod.

– Jag tycker det låter bra. Det har varit mycket oro på avdelningen i samband med uppsägningarna, så det är bra om vi kan ta tag i och förbättra arbetsmiljön, sade barnmorskan Birgitta Hartford till Vårdfokus.

Efter det budet har 28 av de 39 barnmorskorna nu tagit tillbaka sina uppsägningar.