Nyhetsarkiv

15 procent av läkarna på Gävle sjukhus är flyktingar

Uppslutningen blev stor när Anita Eshragi uppmanade sina läkarkollegor med flyktingbakgrund att ställa upp på en bild till stöd för dagens flyktingar.                    Foto: Region Gävleborg

Totalt är de 70 stycken eller 15 procent av läkarna på Gävle sjukhus och 10 procent av läkarna i regionen – läkarna som själva har en bakgrund som flyktingar. De vet alltför väl vad de som flyr över medelhavet i dag går igenom, men också vad en framtid i Sverige kan innebära.

Tillsammans vill de visa sitt stöd genom en unik bild som talar sitt tydliga språk – vi har också flytt och vi förstår vad ni går igenom!

Gävle sjukhus upptagningsområden omfattar Gästrikland och delvis norra Uppland med totalt omkring 170 000 invånare. Men trots att sjukhuset är litet är antalet läkare med flyktingbakgrund stort. Något som blev tydligt när hudläkaren Anita Eshragi  (trea från vänster i främsta raden) i ett mejl till kollegorna uppmanade de som själva hade flytt till Sverige att ställa upp på ett gemensamt foto för att visa sitt stöd till dagens människor på flykt. Uppslutningen – 24 läkarkollegor samlade på en och samma bild – blev större än hon kunde ana.

– Det känns fantastiskt att vi är så många som delar det här, som vågar visa vad vi har varit med om, säger hon.

Själv kom hon till Sverige från Iran som sjuåring tillsammans med mamma och tre syskon. Hon beskriver det varma välkomnandet från samhället hon kände och hur det har format henne till den är hon är idag. I arbetet som läkare ser hon många fördelar med de erfarenheter och språkkunskaper hon har med sig via sin bakgrund som flykting.

– Det är en stor fördel att kunna kommunicera direkt med patienter. Den stora mångfalden bland medarbetare inom hälso- och sjukvård bidrar till att ge en god vård, säger Anita Eshragi.

Men fotot är inget politiskt inlägg. Läkarna tar inte ställning till flyktingpolitiken i Sverige, betonar Anita Eshragi.

– Genom detta hoppas vi på en större förståelse bland allmänheten och också visa på att mångfald är en styrka och hur det bidrar positivt, säger hon.

Läs även:  

När vi flyktingar blivit en del av samhället bidrar vi jättemycket Hala Qatanani, nummer två från vänster längst fram på bilden, går en ST-utbildning med en alldeles egenkomponerad subspecialitet.

De är många och de är trogna – De räddar den svenska vården

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera