VÅRDPLATSBRIST

”100-tals kliniker är alltid överfulla – här är sanningen om vårdplatsbristen som inte syns i SKR:s statistik”

Året var 2014 och rubriken ovan är från Sjukhusläkarens förstasida. I numret berättade vi om 100 kliniker som alltid var överfulla. Vi intervjuade uppgivna, utslitna och arga läkare som berättade hur tufft det var på deras kliniker, om en verklighet som inte syns i statistik på region- eller sjukhusnivå.

Vi tog fram beläggningsgrader klinik för klinik, där vården bedrivs. Statistik som fortfarande inte samlas in nationellt till de som bestämmer om svensk sjukvård. Hur ser det ut i dag? Vi kollade med några sjukhus från vår förra granskning. Kalla fakta som visar att allt fler kliniker har extrema beläggningsgrader. Värre än 2014.

Läs hela temat från 2014 här.

Ur Sjukhusläkaren 2022-03

Tema: Sjukvården och valet 2022 / Den ojämlika vården / Hur ser partierna på SKR:s roll i svensk sjukvård? / Bo Rothstein: "Inte förenliga med vår regeringsform" / Vad hände sedan? – Anna Nergårdh har bytt spår / Jonna Bornemark: "Utan känslor blir vi dummare" / Krönikor