100 miljoner extra till barn- och ungdomspsykiatrin

Regeringen har beslutat att satsa ytterligare 100 miljoner på barn och ungdomars psykiska hälsa. Landstingen ska använda medlen för barn- och ungdomspsykiatri, inklusive första linjens psykiatri i primärvården meddelade Socialdepartementet i ett pressmeddelande i dag.

För att möta den ökade psykiska ohälsan bland barn och ungdomar förstärker regeringen satsningen inom psykiatrin med 100 miljoner kronor. Sedan 2016 avsätter man omkring en miljard kronor per år för ändamålet.

– Att minska den psykiska ohälsan är en viktig prioritering för regeringen. Vi ser hur den psykiska ohälsan har ökat bland barn och unga, och att fler insatser behöver sättas in tidigt. Landsting får nu en förstärkning för att bättre kunna möta behoven, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i pressmeddelandet från Socialdepartementet.

Pengarna tilldelas landstingen enligt fördelningsnyckel efter befolkningsmängd.

Ur Sjukhusläkaren 2019-04

Tema: Intensivvård / De riskfyllda flyttarna har mer än fördubblats på tio år / Studie visar: Ökad risk att dö efter förflyttning på grund av resursbrist / Intensivvårdsregistrets ordförande efterlyser fler intermediärvårdsplatser / Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser / Flytten av patienter ska minskas drastiskt - men problemen kvarstår / Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet / Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd