100 miljoner extra till barn- och ungdomspsykiatrin
Regeringen har beslutat att satsa ytterligare 100 miljoner på barn och ungdomars psykiska hälsa. Landstingen ska använda medlen för barn- och ungdomspsykiatri, inklusive första linjens psykiatri i primärvården meddelade Socialdepartementet i ett pressmeddelande i dag.
För att möta den ökade psykiska ohälsan bland barn och ungdomar förstärker regeringen satsningen inom psykiatrin med 100 miljoner kronor. Sedan 2016 avsätter man omkring en miljard kronor per år för ändamålet.
– Att minska den psykiska ohälsan är en viktig prioritering för regeringen. Vi ser hur den psykiska ohälsan har ökat bland barn och unga, och att fler insatser behöver sättas in tidigt. Landsting får nu en förstärkning för att bättre kunna möta behoven, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i pressmeddelandet från Socialdepartementet.
Pengarna tilldelas landstingen enligt fördelningsnyckel efter befolkningsmängd.
Och vi ser att parallellt med tidigare liknande satsningar har förskrivningen av antidepressiva och ADHD-preparat skjutit i höjden. Självmorden bland unga kvinnor har ökat, andelen självmord där antidepressiva hittats i toxikologisk analys av självmorden har ökat. Och Gabriel Wikström, som mest låter som en nickedocka, när han läser upp bedömningarna av Läkemedelsverkets och Socialstyrelsens jäviga psykiatriker, vill satsa på mer av samma vara. Det är ju inte ödet som gjort att förskrivningen av antidepressiva till unga i alla åldersgrupper (10-14, 15-19, 20-24) skjutit i höjden i Sverige, samtidigt som den minskat kraftigt i vårt grannland Danmark, och ligger på en mycket lägre nivå i Norge. Har alla Wikströms rådgivare på departementet en bakgrund hos läkemedelsindustrin?