100 miljoner extra till barn- och ungdomspsykiatrin

Regeringen har beslutat att satsa ytterligare 100 miljoner på barn och ungdomars psykiska hälsa. Landstingen ska använda medlen för barn- och ungdomspsykiatri, inklusive första linjens psykiatri i primärvården meddelade Socialdepartementet i ett pressmeddelande i dag.

För att möta den ökade psykiska ohälsan bland barn och ungdomar förstärker regeringen satsningen inom psykiatrin med 100 miljoner kronor. Sedan 2016 avsätter man omkring en miljard kronor per år för ändamålet.

– Att minska den psykiska ohälsan är en viktig prioritering för regeringen. Vi ser hur den psykiska ohälsan har ökat bland barn och unga, och att fler insatser behöver sättas in tidigt. Landsting får nu en förstärkning för att bättre kunna möta behoven, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i pressmeddelandet från Socialdepartementet.

Pengarna tilldelas landstingen enligt fördelningsnyckel efter befolkningsmängd.

Ur Sjukhusläkaren 2019-02

Tema - Fortbildning/Årets Vissare: Metod är inte rättssäker/Läkare i Örebro kräver fler läkare i ledningen/Pristagaren har sin vision klar för sig/Porträttet: Annakarin Nyberg/Krönika: ”Hur hanterar vi att det finns hedersförtryckare inom vården?”/Forskare: Svårt hitta samband mellan hög beläggningsgrad och ökad dödsrisk