10 i topp – här är de mest lästa artiklarna 2024
En krönika om det växande antalet administratörer i vården, en lönekartläggning och granskningen Vårdplatsbristen dödar hör till de artiklar som lockade flest läsare på sjukhusläkaren.se under det gångna året.
- Krönikan: ”Administrationen göder sig själv” av Lars Edling
”Genom åren har jag sett många exempel på verksamhetsutveckling som mer handlar om att genomföra utredningar, inrätta arbetsgrupper och skapa PM utan någon riktig kontakt med verkligheten på vårdgolvet och de behov som finns där.” skriver Lars Edling, infektionsläkare och bland annat vice ordförande i Sjukhusläkarna i Örebro.
2. Kollen: Så mycket tjänar landets läkare
Hur mycket tjänar en överläkare i snitt? Var tjänar en specialistläkare egentligen sämst? Och hur stor skillnad är det mellan landets ST-läkares löner? Sjukhusläkaren har frågat regionerna efter färsk lönestatistik och resultatet visar på stora skillnader.
3. Artikeln ”Du förväntas bära vapen för att försvara dig själv och dina patienter”
Läkare är inte stridande i händelse av krig – men de förväntas bära vapen som självskydd och skydd av sina patienter. Det berättar Claes Ivgren, chef för Generalläkaravdelningen på Försvarsmakten.
4. Granskningen Bristen på vårdplatser dödar
42 procent av dödsfallen i slutenvården har en tydlig koppling till brist på vårdplatser, resursbrist eller personalbrist. Det visar Sjukhusläkarens granskning av samtliga lex Maria-ärenden som inkom till IVO under 2023.
5. Kollen: Här tjänar ST-läkarna mest och minst i Sverige
I Region Skåne tjänar den sämst betalda ST-läkaren hela 10 000 kronor mindre i månaden än sin motsvarighet i Region Halland. Sjukhusläkarens kartläggning av medel- och minilönerna för ST-läkarna runt om i landet visar på stora skillnader som långt ifrån alltid hänger ihop med vald specialitet.
6. Kollen: Så mycket tjänar landets överläkare
Snittlönen för en överläkare är drygt 20 000 kronor högre i Region Västmanland än på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Det visar Sjukhusläkarens tredje del av lönekollen. Samma bild framträder gällande snittlönen för samtliga specialister – det vill säga specialister och överläkare tillsammans.
7. Krönika: ”Organiserar vi vården för läkaren eller patienten?” av Christian Unge
”Jag känner oro och vill belysa två aspekter som hänger ihop. Vi sjukhusläkare håller på att tappa bredden och vi organiserar slutenvården utifrån läkarna, inte patienterna”, skriver Christian Unge i sin krönika.
8. Kollen: Hur har ni förberett era krigsplacerade läkare?
Alla regioner utom fem har krigsplacerat sina läkare, visar Sjukhusläkarens granskning. Men hur förberedda är de egentligen på vad en krigsplacering innebär – och hur mycket har de övat?
9. Ledare: ”Följer vi regelverket kommer svensk sjukvård att haverera totalt” av Elin Karlsson
”Jag vill påstå att den dagen vi börjar följa regelverket till punkt och pricka, varje dag – när vi stämplar in och ut när klockan ringer som vid ett löpande band – kommer svensk sjukvård att haverera totalt. Effekten skulle till och med vara betydligt värre än en organiserad strejk”, skriver Elin Karlsson i sin ledare.
10. Artikeln ”Det är klart att man måste ha ett rättspatos”
Beslutet att agera visselblåsare kom att stå överläkaren och forskaren Katarina Le Blanc dyrt både professionellt och privat. När hon även fälldes för inblandning i Macchiariniaffären tvärdog karriären. Men trots konsekvenserna ångrar hon inte att hon valde att slå larm.