Nyhetsarkiv

10 000 kronor till den som rekryterar en kollega

Den som värvar en sjuksköterska, barnmorska eller specialistsjuksköterska till Sahlgrenska Universitetssjukhuset får även i år en höstbonus på 10 000 kronor. Rekryteringsmetoden har visat sig framgångsrik, enligt HR-avdelningen.

Under ett par år har Sahlgrenska Universitetssjukhuset prövat att erbjuda en bonus till medarbetare som kan värva en sjuksköterska med minst ett år erfarenhet till slutenvården. Erbjudandet gäller både om man värvar en kollega för fast anställning och för sommarvikariat, berättar HR-strategen Fredrik Berg. När det gäller semestervikarier måste den nyanställda sjuksköterskan eller barnmorskan arbeta heltid minst fyra veckor under perioden juni – augusti.

– Det som gäller är att den nyanställda sjuksköterskan eller barnmorskan ska månadsanställas på minst halvtid och vara anställd i minst sex månader. Bonus betalas ut först när de sex månaderna har gått, säger han.

Och metoden har visat sig framgångsrik – genom att belöna de anställda som lyckas rekrytera en kollega har sjukhuset rekryterat ett antal nya medarbetare, berättar Fredrik Berg.

Tidigare har bonussumman varit 5000 kronor men i år är den dubblerad både när det gäller åretruntpersonal och semestervikarier.

– Vi prövar detta från och med 1 juni och året ut och hoppas att rekrytera så många som möjligt, säger Fredrik Berg.

Alla medarbetare kan få bonus vid värvning förutom de som har som arbetsuppgift att värva och inte heller chefer. Det är inte tillåtet att värva någon som redan arbetar inom Västra Götalandsregionen. Bonusen betalas ut till värvaren i september.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera