Nyhetsarkiv

”Vi skulle nästan kunna använda kalkerpapper”

Så säger Berlith Persson, samordnare av vårdgaranti- och tillgänglighetsarbetet på Sveriges kommuner och landsting
– Ute i landstingen kan du se vissa förändringar. Vissa gör framsteg, men andra försämras. Det går upp och ner, så summan av kardemumman är trots allt att när vi aggregerar siffrorna kan vi inte påstå att det hänt särskilt mycket på nationell nivå de senaste åren.

Den 31 mars 2007 väntade runt 245.000 patienter på det första specialistbesöket. Den 31 mars 2008 var antalet 277.956.
Antalet patienter som behöver en operation eller annan åtgärd har legat konstant de senaste åren. Det har rört sig om i snitt cirka 80.000 för de drygt 40 diagnoser/åtgärdsområden som landstingen rapporterar in till SKL:s nationella väntetidsdatabas, Väntetider i vården, www.vantetider.se

Av dem har cirka 23.000 tvingats väntat längre än 90 dagar under de tre senase åren, då statistiken varit någorlunda tillförlitlig.
– I sommar har det dock skett en kraftig försämring hos några landsting, vilket kan vara orsakat av sjuksköterskekonflikten i våras, men det är något vi inte kan analysera fullt ut förrän i början av oktober, säger Berlith Persson.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera