Nyhetsarkiv

”Vi får göra för mycket akrobatik för att få det att hänga ihop”

– Utifrån ser det ut som vi gör det vi ska, men det haltar väldigt mycket och vi mår inte bra av det, säger Carsten Vilstrup (bilden), överläkare på Intensiven i Lund.

Han berättar att han känner frustration över alla nedskärningar av vårdplatser, en frustration över alla organisatoriska förändringar som gjort att hans jämnåriga kollegor är trötta och utkörda, en väldig frustration över att många äldre mycket kompetenta sjuksköterskor försvunnit för att de inte orkat längre, en frustration över att det inte finns någon som kan ställas till ansvar och så frustrationen att veta att man egentligen kan mycket bättre.

– Det har skurits ner för mycket. Det är för många patienter som inte får den vård de ska ha. När det inte finns luft i systemet hamnar patienter på fel ställen och kommer patienten fel har personalen inte utbildning att ta hand om problemen.

– Det är ofta vi inte kan ta patienter som jag tycker att vi borde ta, säger Carsten Vilstrup och berättar om det senaste arbetspasset då det på Infektion låg en patient som hade svårt att andas, hade dålig syresättning och dåligt blodtryck.

– Jag skulle behandlat patienten på Intensiven, men där var fullt, så vi fick lösa det provisoriskt, ännu en gång, innan det blev en ledig plats. Då tänker man efteråt; Vad är det man håller på med?

– Men alla avdelningar är väldigt pressade, det händer också att patienter får ligga kvar på IVA för att det till exempel inte finns extravak på den avdelning patienten ska tillbaka till.

– Det går åt alldeles för mycket energi att hitta platser och att forsla patienter mellan avdelningar, istället för att vi ägnar oss åt vård, menar Carsten Vilstrup, som ofta tänker på Kejsarens nya kläder.

– Det sägs att vi har världens bästa sjukvård, men jag har arbetat utomlands och vet att det är lögn. Vi är inte bäst, men politikerna måste säga så, hur ska de annars motivera den höga skatten?

– Vi har en lista på IVA på avdelningar och andra sjukhus som vi kan skicka våra svårt sjuka patienter till. På listan finns Rigshospitalet i Köpenhamn och det finns de som är stolta över att säga att man samarbetar, men det är ju samarbete på kanten till avgrunden. Det är fullständigt vansinnigt att skicka patienter up and down the highway.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera