Nyhetsarkiv

”Vi behöver främst en fungerande primärvårdsjour”

– Vad vi först och främst behöver är en fungerande primärvårdsjour. Jag är inte säker på att akutläkare är den bästa lösningen för Varberg, säger Peter Pedersen.

Peter blev färdig specialist i kirurgi redan 1988. Förutom tiden som verksamhetschef har han också hunnit med att forska en period i USA. Där fick han tidvis delta i rondverksamheten. Han fick också uppleva hur yrket akutläkare fungerar i USA.

– Det går inte att jämföra med verksamheten på ett länsdelssjukhus i Sverige. I en storstad finns ett helt annat behov av akutläkare med alla trauman som trillar in, säger Peter.

Däremot håller Peter med om att arbetsmiljön blivit bättre på akutmottagningen sedan akutläkare infördes i Varberg. Det finns fler doktorer och trycket minskar på dem som tjänstgör. Men han ser också konkreta nackdelar.

– Som jag upplever det har antalet inläggningar ökat sedan akutläkarna började. De har inläggningsrätt och gör ofta andra bedömningar och lägger in på vidare indikationer, säger Peter.

– Det droppar in patienter på akuten som inte alltid hamnar rätt. När jag går rond på helgerna blir det ofta merarbete eftersom jag träffar på patienter som inte är färdigbedömda. Ofta är de intagna på felaktiga grunder, säger Peter Pedersen.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-06

Tema: Cancer/väntetider/standardiserade vårdförlopp / Julquiz / Dansk sjukvård / Förenade anställningar / Patientinflytande / Helgläsning

Prenumerera