”Som jag ser det gjorde farmaceuterna ingen nytta”

Överläkaren Kristina Forslind, som har arbetat med farmaceuter på medicinens akutvårdsarvdelning på Helsingborgs lasarett, menar att farmaceuter säkert har en gedigen och bra kunskap i det dom är utbildade till, men saknar djupare medicinsk kunskap och helhetssyn och inte, på det sätt som gjordes, bör kommentera hur läkaren behandlar och informerar sina patienter.

– De saknade kunskap för att kunna se helheten och de kunde inte tänka sig att man gjorde på något annat sätt än vad som står i Fass.

– På den akutvårdsavdelning där jag arbetade med dem var det meningen att de skulle hjälpa oss, men som jag ser det gjorde de ingen nytta alls.

– Visst hade vi kunnat föra en dialog, men inte som nu skedde ofta inför patienten.

– Problemet är dessutom att vi läkare inte har tid att undervisa farmaceuter under våra ronder. Farmaceuter kan säkert bidra med upplysning och information om läkemedel, men inte på den nivån som det var här.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Ur Sjukhusläkaren 2020-04