Nyhetsarkiv

”Skärpta regler en internationell trend som ingen är emot”

Mats Persson, vd för Fujisawa i Norden, tror att en del av kritiken och förbuden mot läkemedelsindustrin har politiska orsaker.
– Vi jobbar på ett professionellt sätt och anser att vi bidrar till en positiv utveckling för sjukvården. Vi arbetar med transplantation och tar fram läkemedel som gör att patienter överlever och får ett bättre liv, säger Mats Persson.

– Vi har interna etikseminarier och följer noga de nya regelverk som kommer, därför känns det många gånger som att man misstänkliggör något som inte förekommer. För oss handlar det om yrkesstolthet också. Vi tycker att vi gör något bra.

– Sedan är det ju så att vår viktigaste uppgift är att att informera om vårt läkemedel så att det blir rätt använt till rätt patienter och det anser vi att vi är bäst på. Vi följer forskningen och den internationella utvecklingen. Det skulle inga landsting klara hur gärna de än ville, menar Mats Persson, som också oroas över förslag om begränsningar när det gäller konferensresor.

– Vi har precis bekostat fem svenska läkares resa, kost och logi för en kongress i USA. Det gick på 25.000-30.000 kronor per läkare, så det blir mycket pengar som landstingen tvinga skjuta till om de ska ta över.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera