Nyhetsarkiv

”Patienter kommer till skada”

– Nu tvingas läkarna ibland chansa med att behandla patienter på distans på vanliga avdelningar, som innebär att det kan gå snett.

– Det är ju så att de som inte är vana vid intensivvård kanske inte förstår att våra patienter kräver ständig närvaro vid sängkanten, säger Hans Blomqvist.

– Fast här på S:t Göran är det mycket lindrigare än på Karolinska. När jag jobbade där kände jag ibland dåligt samvete för att systemet inte tillät mig att göra ett bra medicinskt jobb.

– Det är ett ständigt spel där du puffar ut en och puffar in en annan. Det är fruktansvärt frustrerande, säger Lars Irestedt verksamhetschef på anestesi- och intensivvårdskliniken på Karolinska sjukhuset.

– Vi tycker att varje transport är en nödlösning som inte är försvarbar på något sätt. Det finns siffror som visar att mortaliteten sänks på intensivvårdsavdelningar som är bemannade med intensivvårdsspecialist dygnet runt.

Claes-Roland Martling, chef för Centralintensiven på Karolinska håller med:
– Patienter kommer till skada och får inte bästa tänkbara vård. Vi får ofta göra prioriteringar och hitta alternativa lösningar till patienter som borde legat på intensivvården. Jag är förvånad att trycket från andra avdelningar för att få fler intensivvårdsplatser inte är större, men alla är väl pressade och ser om sitt eget hus.

Leif Tokics, chef för IVA på Huddinge:
– Vi avvisar 30-40 personer varje år på grund av platsbrist där vi noterat att vi borde tagit in dem i ett tidigare skede. Det är olyckligt eftersom flera studier visat att intensivvård gör mest nytta om organsvikten tas om hand när svikten inte är fullt utvecklad.

– Förra året transporterade vi också ett 40-tal patienter till andra sjukhus, men att transportera svårt sjuka patienter är aldrig bra. Man tappar kunskap om en patient när den kommer till ett nytt ställe. Det gäller allt från läkare till sköterskor och undersköterskor, menar Leif Tokics.

– Men platssituationen är sådan att vi måste skicka patienter mellan sjukhusen i Stockholm, annars skulle situationen bli ohållbar.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera