Nyhet

Skåne: ”Kunskaperna kan inte underhållas – återväxten hotas”

Med nuvarande organisation där höftproteskirurgin förlagts till Hässleholm kan vi inte uppfylla Svensk Ortopedisk Förenings krav på specialistutbildning som innebär att man som specialist måste kunna operera höftplastiker självständigt, menar Urban Bengner, studirektor för ST-läkarna.
– Kunskaperna måste underhållas. Det räcker inte med en koncentrerad utbildning under en viss period. Det krävs kontinuerlig träning i vardagen. Enda sättet att säkra utbildningen och kompetensen hos våra yngre läkare är att flytta tillbaks ett tillräckligt antal höftplastiker till nordvästskåne, menar han.
Anders Kjellin ST-läkare i Helsingborg är en av dem som inte tänker pendla till Hässleholm för att utbilda sig.
– Jag har redan två arbetsplatser, Helsingborg och Ängelholm och att ligga och pendla flera timmar om dagen i månader fungerar inte om man har familj. Jag tycker att man tagit ett vansinnigt dåligt beslut.
Anders Kjellin säger att han istället tänker utbilda sig utomlands.
– Går det att lösa är det betydligt bättre för mig och min familj.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården

Prenumerera