Nyhetsarkiv

”Klinikläkarna ska gradvis fasas ut från joursystemet”

Målet är att akutläkarna på sikt ska kunna ta hand om två tredjedelar av patientflödet på akutmottagningen, säger Tommy Skau ordförande i gruppen, som utreder projektet med akutläkare inom landstinget i Östergötland
Det finns ännu inget formellt beslut om att börja anställa och utbilda akutläkare, men enligt Tommy Skau är politikerna i landstinget positiva till idén. Gruppen som Skau leder håller på att jobba fram ett förslag.

– Vi hoppas att kunna börja anställa akutläkare redan nästa år. I nuläget ser det ut att behövas ett tjugotal, säger Tomma Skau.
Det är Linköping som troligen blir först ut att anställa egna akutläkare.

– I Linköping finns det ett intresse för akutläkare. Och volym. Här finns det flest jourlinjer och därmed mest att vinna, säger Tommy Skau. Om detta faller väl ut skulle det senare även kunna komma att omfatta Norrköping och Motala.
Ett av målen med att införa akutläkare är att mer rationellt utnyttja jourläkarna på akutmottagningen. Arbetsgruppen har tittat på flera olika akutläkarprojekt och vill nu komma fram till en egen modell.

– Vi utgår från att det kommer ett beslut om att akutläkare blir en tilläggsspecialitet.
Vi vill gradvis fasa ut klinikläkarna från joursystemet och rekrytera färdiga specialister från våra egna kliniker, alternativt rekrytera unga, intresserade till akutläkare, säger Tommy Skau.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera