Nyhetsarkiv

”Jag ligger lågt nu, jag och alla andra är rädda för repressalier”

Så säger “Årets Visslare” kirurgen Vincent Ugarph på Hudiksvalls sjukhus.

Så ni fick inte råg i ryggen när JO gav er rätt?

– Nej, inte efter ledningens reaktion. Jag ligger lågt nu, jag är rädd för repressalier, absolut.

Bara minuter efter JO:s beslut gick landstingets propagandatjänst ut på intranätet och menade att JO givit landstinget rätt. Dom menade att JO hade fel.

”Farlig subkultur i landstingen”

Det finns för mycket politikerstyre och folk som håller varandra bakom ryggen, menar Vincent Ugarph som helst såg att landstingen lades ned och att man började om från början.

– Landstingen har blivit för farliga, det har bildats en subkultur med maktspel, svågerpolitik och bevakande av positioner.

Vincent Ugarph och hans kollegor protesterade mot ett tjänstemannaförslag att lägga ner stora delar av Hudiksvalls sjukhus. Det sattes upp namnlistor i fikarummen med bland annat krav på landstingdirektörens avgång.

”Privata åsikter endast på arbetsplatsträffar”

Ledningen försökte tysta kritiken genom att gå ut med ett PM där det stod att det var förbjudet att som anställd uttrycka sina privata åsikter på arbetstid i landstingets lokaler, genom att till exempel sätta upp lappar på anslagstavlor. Kritiska åsikter skulle framföras på arbetsplatsträffar, menade man. PM:et ledde till att vissa chefer tog ner protestlistorna.

Vincent Ugarph anmälde då landstingsdirektören som låg bakom PM:et för brott mot yttrandefriheten. JO gav honom rätt att det är tillåtet att protestera i landstingets lokaler och att ledningen gjorde fel när de tog ner protestlistorna.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera