Nyhetsarkiv

”Jag har svårt att se att det skulle gå att kompensera dem som har delad anställning”

Att gå över från ett förmånsbestämt system till ett avgiftsbestämt skulle inte lösa problemet med delad anställning, säger Thomas Månsson (bilden), avtals­expert på KPA Pension, som är det ledande pensionsbolaget åt kommuner och landsting.

– Skulle man slopa gränsen på 7,5 inkomstbasbelopp och skapa ett system där arbetstagaren får exempelvis 15 procent i pension av lönen från första kronan skulle det innebära att man skulle få hög tjänstepension på samma lönedelar som man även tjänar in allmän pension. Det skulle bli väldigt dyrt för kollektivet.

Thomas Månsson menar att tjänstepensionssystemet måste ses i ljuset av att det är till för att komplettera den allmänna pensionen, som inte ger pension på löner över 7,5 inkomstbasbelopp.

Men finns det inga möjligheter att kompensera dem som arbetar åt olika arbetsgivare?

– Nej, jag har svårt att se det. Det skulle vara om man tog bort tjänstepension helt och alla får allmän pension utan tak. Då skulle det möjligtvis gå ifall man klumpade ihop alla löner från flera anställningar och bara tjänade in allmän pension, men sådana tankar finns i dagsläget inte överhuvudtaget, säger Thomas Månsson.

Hans råd till den som funderar på att börja arbeta åt fler arbetsgivare är att vända sig till personalavdelningen hos sin arbetsgivare. Pensionshandläggarna kan ge bra svar och hjälpa till att simulera hur pensionen påverkas.

Den förmånsbestämda tjänstepensionen inom KAP-KL-avtalet, som gäller för läkarkåren, har många fördelar för arbetstagaren, tycker Thomas Månsson.

– Du kan arbeta deltid och väldigt flexibelt och hos flera arbetsgivare under stor del av din yrkeskarriär. Det räcker med fem goda år på slutet för att få en bra pension.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera