Nyhetsarkiv

”Jag förväntar mig att man river upp alla lokala regler”

304_forvantar.jpgSå säger Richard Bergström, vd för Läkemedelsindustriföreningen, som varit med om att utarbeta det nya avtalet med Landstingsförbundet.
– Jag utgår också från att Region Skåne inte kommer att införa de hårdare regler för konferensresor som är på förslag.Vi kan ju inte ha olika etiska regler i olika delar av landet.

Vi lever i symbios och samarbetet är viktigt, vilket också står i avtalet. Ska vi fortsätta att forska och arbeta aktivt med den svenska läkarkåren så kan vi inte acceptera lokala regler rätt upp och ner.

Kan det bli fråga om att riva upp avtalet?

– Säg så här, att om det blir massobstruktion så att det visar sig att avtalet inte gäller, då får vi sätta oss ner med Landstingsförbundet igen, för då har vi haft en massa besvär i onödan, men jag är optimist, jag tror inte att det kommer att inträffa.

Vad säger du till de läkare och företag som å andra sidan tycker att reglerna är för detaljerade och stränga. Det blir ju till exempel förbjudet att hålla kurser utomlands, även om det blir billigare?
– Vi har tagit hjälp av de främsta experterna på mutlagstiftning i Sverige och de säger väldigt tydligt att det är just den typen av samvaro på andra orter, med inslag som inte är vetenskapliga som kan få samhället, allmänheten och massmedia att undra vilken typ av samarbete vi har. Det kan vara hur klanderfritt och oskyldigt som helst, vi får acceptera att det inte går.
Fotnot: LIF är branschföreningen för de forskande
läkemedelsföretag som är verksamma i Sverige.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-02

Prenumerera