”Jag ber ofta en bön att det inte ska komma in en svårt sjuk människa”

Så säger anestesiolog Bror Gårdelöf på Universitetssjukhuset i Linköping.

På sjukhuset finns förutom den allmänna intensivvårdsavdelningen intensivvårdsavdelningar för neurokirurgi, brännskador och thoraxpatienter.

– Vi hjälper varandra efter bästa förmåga, men det är en tröst för ett tigerhjärta. Arbetsmiljöproblemet blir ju inte bättre av att man ska kuta som ett skållat troll mellan olika intensivvårdsavdelningar för att hålla koll på de sjukaste patienterna i hela regionen, säger Bror Gårdelöf.

På frågan vad som skulle hända vid en större trafikolycka svarar han:
– Man behöver inte vara Einstein för att förstå att det går på Guds försyn om man får en trafikolycka när intensivvårdsavdelningen är fullbelagd redan när man går på jourpasset.

Men bristen på intensivvårdsplatser ställer inte bara till problem för den akuta verksamheten, menar han:
– Den elaka verklighet som grinar oss i ansiktet är att vi tvingas stryka stor ryggkirurgi och stor tumörkirurgi, eftersom det inte är meningsfullt att operera sådana patienter om det inte finns tillgång till intensivvård 1-3 dygn efteråt, säger Bror Gårdelöf, som tycker att det största problemet idag är att ingen tar ansvar.

– Regeringen säger en sak, samtidigt som man markerar att det är landstingen som har ansvaret för verksamheten.
Landstingen säger att vi kan inte göra mer än vi gör, för vi har inte pengar. Sedan skickar man ansvaret som Svarte Petter mellan sig hur många gånger som helst – och det händer ingenting.

Ur Sjukhusläkaren 2019-03

Tema: Dödshjälp / Tema: Cancerforskning / Vitalis: Microsoft framhåller att AI effektivt kan förkorta vårdköerna / Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Akademiska sjukhuset / Porträttet: Stridbar läkare med många strängar på sin lyra /