”Inte ovanligt att företaget har skyldighet att utbilda prövarna”

Docent Folke Johnsson som är lokalt ansvarig för studien:– Vi har inte haft någon stor roll, men Stars1-studien adresserar ett specifikt problem som varit en tvistefråga under många år. Frågan är om ont i maggropen kan bero på att det läcker upp magsyra i matstrupen.

– Det är ett snävt område, men är både akademiskt och marknadsmässigt intressant.

– Jag minns inte vad som står i just detta kontrakt, men det är inte ovanligt att det står i kontrakten vid kliniska prövningar att företaget har skyldighet att utbilda prövarna så att de är up to date. Jag har ofta varit med om att det ska ingå någon kongressresa, så att det skulle vara någon form av oegentlighet förstår jag inte. Det är ju tvärtom egentligen.