Nyhetsarkiv

”Idag är det inte kungar utan apotekare som kör limousin”

Medan svenska staten nu tjänar cirka 2 miljarder kronor om året på sänkta prisnivåer sedan generikareformen infördes går den norska staten totalt lottlös trots att Norge infört generiskt utbyte precis som Sverige.

I Norge, som nyligen avskaffat apoteksmonopolet, hamnar nu pengarna istället i apotekarnas fickor.

Ann-Christin Tauberman, generaldirektör för Läkemedelsförmånsnämden:
– I Norge har man råkat ut för samma sak som vi gjort i Sverige på livsmedelsområdet där Vivo, Ica och Konsum behärskar marknaden. Tre kedjor köpte raskt upp allting och håller priset uppe samtidigt som läkemedelsbolagen tvingas slåss om att få in sina läkemedel på apoteken med rabatter. Det är också orsaken till att den svenska läkemedelsbranschen vill behålla det svenska apoteksmonopolet. De vet vilka som får betala de nya apotekens vinster.

– Det norrmännen vunnit är att tillgängligheten förbättrats. Det har öppnats fler apotek och apoteken håller öppet på samma sätt som andra butiker.

– Samma sak har inträffat på andra håll där man slopat apoteksmonopolet. Storbritannien är ett exempel.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-03

Tema: Sjukvården och valet 2022 / Den ojämlika vården / Hur ser partierna på SKR:s roll i svensk sjukvård? / Bo Rothstein: "Inte förenliga med vår regeringsform" / Vad hände sedan? – Anna Nergårdh har bytt spår / Jonna Bornemark: "Utan känslor blir vi dummare" / Krönikor

Prenumerera