Nyhetsarkiv

”Förstklassigt kongressprogram”

Förutom en dags prövarmöte erbjöds prövarna fortbildning inom området matstrupens och magsäckens sjukdomar vid ”United European Gastroenterology Week”.Thomas Zilling, Sjukhusläkarens ansvarige utgivare, är specialist i just övre gastrointestinal kirurgi.

Vi bad honom att titta på programmet för att se om det fanns programpunkter med direkt anknytning till de sjukdomar för vilket protonpumpshämmare är förstahandsalternativ. (Nexium är en sort).

Hans omdöme är att det var ett förstklassigt kongressprogram med intressanta programpunkter varje dag. Här är några exempel:

Måndag 27/9: Senaste nytt inom matstrupens sjukdomar, antibiotikaresistens mot magsäcksbakterien Helicobacter Pylori, symposium om rörelsestörningar i övre magtarm kanalen och betydelsen av probiotik (livsmedel med hälsobefrämjande egenskaper) vid sjukdomar i övre magtarmkanalen.

Tisdag 28/9: Senaste nytt om leversjukdomar, magblödning, magsäcksundersökning med gastroscopi.
Vidare symposier om magsårsframkallande mediciner av NSAID-typ, syrarelaterade sjukdomar och gastropares (förlamning av magsäcken som främst drabbar patienter med sockersjuka eller Parkinsons sjukdom).

Onsdag 29/9: Senaste nytt inom magsäcksundersökning med gastroscop. Hur att undvika magblödning vid NSAID-medicinering? (Voltaren, diklofenack m.fl.)
Fortsatt ont i magen trots att magsårsbakterien Helicobacter pylori avlägsnats med antibiotika och Nexium.
Senaste nytt i behandling av nervös tarm. Vad skall den praktiserande gastroenterologen veta om Barrett? (Ett förstadium till cancer som orsakas av att syra rinner upp i matstupen under lång tid).

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-02

Coronakrisen – krönikor reportage och längre intervjuer / Debatt: Vad kan svensk sjukvård lära sig av Australien? / Porträttet: Läkaren Andreas Fransson gör vad han kan för en bättre värld / Krönika: Är hälsa- och sjukvårdssystem komplexa? Jo jag tackar jag! / Debatt: Metoder för att mäta biologisk utveckling kan aldrig användas för att avgöra kronologisk ålder / Vinnarna i visions- och värdegrundstävlingen

Prenumerera