Nyhetsarkiv

”Enorm kunskapsmassa som måste överföras till akutkliniken”

Det är en enormt stor kunskapsmassa som akutläkare ska ta till sig om hur man undersöker och behandlar patienter med skador i rörelseapparaten. Detta är inte gjort i en handvändning.
Ett annat stort problem är den stora omsättningen av akutläkare, menar Pelle GustafsonI dag är akutläkare hett eftertraktade på arbetsmarknaden; när de väl fått sin specialistkompetens i en basspecialitet har många gått vidare i karriären.
– Det är roligt att de är eftertraktade, men vi förlorar en massa på detta. När vi väl har investerat i utbildningsinsatser så försvinner de till helt andra arbetsuppgifter och det kostar både tid och pengar, det är bortkastad tid. Men i takt med att marknaden mättas förväntar jag mig att problemet kommer att lösas, säger Pelle Gustafson.
I framtiden hoppas han också att akutläkare ska kunna slutbehandla fler ortopedipatienter. I dag tas majoriteten av återbesöken om hand av ortopedkliniken. Nu pågår ett samarbete mellan akut- och ortopedkliniken för att få igång en fungerande återbesöksmottagning på akutmottagningen; syftet är att ortopeden på sikt ska slippa handläggningen av återbesökspatienter.
– I England och Kanada har man redan byggt upp detta. Sverige har fortfarande en bit kvar att gå. Den dag det är lika naturligt för en läkare att fika på ambulansen, ortopeden och akutmottagningen, då har vi kommit långt. Men där är vi inte än, säger Pelle Gustafson.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-05

Fortbildning / arbetsmiljö / telemedicin / taligenkänning

Prenumerera