”Det är inte industrin som dikterar utbildningsvillkoren”

Margareta Olsson Birgersson, som är kardiolog och medicinsk chef på Aventis Pharma menar att det är bra att rollerna nu tydliggörs.
– Alla har känt att det förekommit en gråzon där ingen exakt vetat vad som är rätt eller fel. Får vi tydligare gränser i framtiden är det bara bra.

Däremot tycker Margareta Olsson Birgersson att debatten hamnat snett när det gäller påståendena att det är industrin som dikterar villkoren för läkarnas fort- och vidareutbildning.
– Innehållen i de symposier som hålls styrs väldigt mycket av de läkare som deltar och föreläser. Industrins uppgift är oftast att skapa förutsättningarna så att symposierna kan bli av. Det är inte så att industrin kommer och presenterar utbildning och kunskap till läkarkåren där den själv inte haft någon influens.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Ur Sjukhusläkaren 2020-04