Nyhetsarkiv

”Det är en skam – ingen med cancer ska behöva vänta så här länge”

Judith Rosklint är 67 år. Hennes mamma var fyra år yngre när hon gick bort i bröstcancer. Upptäckten av knölen i bröstet har därför väckt både smärtsamma minnen och en stark rädsla och oro.

Det var när Judith och hennes man var på väg hem från en semesterresa i april i år som hennes ena bröst blev svullet och inflammerat.
– Jag förstod inte riktigt vad det var, men så snart inflammationen lagt sig, kände jag knölen i bröstet, säger Judith Rosklint.
Väl hemma vände hon sig i juni till Capio Diagnostik, där hon redan hade en mammografikontroll inbokad i slutet av augusti, men kliniken meddelade då att verksamheten var begränsad under sommaren och att det inte fanns någon möjlighet att få tid omgående.
Därefter följde en besvärligt tid med dålig bevakning av remisser och mycket krångel med sjukvården.

– Om jag inte hade varit så aktiv och pådrivande skulle jag ha fått vänta ännu längre på både mammografi och operation. När jag väl kom till Sahlgrenska fick jag världens bästa bemötande, men vägen dit har varit lång och svår, säger Judith Rosklint.
Hon önskar att politikerna förändrar rutinerna så att resultat av upptäckt bröstcancer går direkt till specialistvården.
Judith Rosklint menar också att villkoren borde vara lika för alla med cancer över hela landet och att semestertider aldrig ska kunna hindra cancerpatienter från att få vård och behandling.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera