Nyhetsarkiv

”Att ensidigt sparka folk garanterar inte besparingar”

Det säger Per Holmqvist (bilden), specialistläkare i obstetrik och gynekologi, som uppvaktat den nya sjukhusledningen för att få den att tänka om.

– Man har använt sig enbart av division som metod och på så sätt fått fram antalet anställda man måste avskeda.

– Man tror att man kan spara pengar endast genom att sparka personal, och inser inte vilka oönskade effekter det kan få på längre sikt, både ekonomiskt men också ur ett patientsäkerhetsperspektiv, säger Per Holmqvist.

Han refererar till förlossningsvården vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset Östra som lyckades minska verksamhetens totalkostnad genom att anställa fler barnmorskor.

– Man insåg att om det finns en barnmorska närvarande under hela förlossningen så minskar risken för kejsarsnitt. Och med färre kejsarsnitt så följer lägre kostnader, säger Per Holmqvist.

– Man säger att man vill att medarbetarna ska vara delaktiga i processen men hittills har vi inte sett några konkreta exempel på det. I dag är det bara konsulter i projektgrupperna.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera