Nyhetsarkiv

”Akuten har fått större kapacitet än tidigare ”

Han sitter också med i den akutgrupp med läkare från olika specialiteter som utvärderar akutläkarprojektet i Varberg.

– Jag ser positivt på att införa fasta akutläkare i Varberg. Det har blivit stor skillnad i arbetsbördan jämfört med tidigare. Det är fler läkare som kan ta hand om patienterna och dessutom är det mycket trevligare stämning, säger Jan Hjelm.

När Jan går sina pass som primärjour på ortopeden har han akuten som arbetsplats. Men än så länge har han även ansvar för ortopedkliniken och att följa upp patienter som är inlagda. Det kan bli mycket på en gång och Jan upplever det som att akuten har fått större kapacitet än tidigare.

– När det kör ihop sig finns det alltid någon annan doktor på akuten som kan rycka in, fortsätter Jan.
Också Jan har en känsla av att det läggs in fler patienter sedan akutläkare infördes i Varberg.

– Det är möjligt att det blir en och annan inläggning för mycket. Men det är nog nu under en inkörsperiod när akutläkarna fortfarande är oerfarna. Jag tycker att de lär sig väldigt snabbt eftersom de hela tiden tar råd av mer erfarna kollegor, säger Jan Hjelm.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera