Nyhetsarkiv

– Lägg korten på bordet Sören Olofsson!

Vårdfacken fick i december en muntlig Powerpoint-presentation av kaosartade scenarier och dramatiska åtgärdsförslag med en samtidig ”uppmaning till tystnad”.

Läkarföreningarna i Skåne har nu krävt att få ta del av denna konsultutredning som uppenbarligen ligger till grund för de stora strukturförändringsförslag som givits för sjukvården i Skåne t.ex. sammanslagningen av universitetssjukhusen i Lund och Malmö.

Regiondirektören Sören Olofsson svarar att detta är ett ”managementverktyg” snarare än en rapport och att det därför inte finns något presentabelt på pränt.
Vi har ett avtal som heter FAS 05. Där har centrala parter inom sjukvården kommit överens om att samförstånd och samverkan är det sätt vi tror Sveriges hälso- och sjukvård utvecklas bäst med.
Att verka som Sören Olofsson i ”top-down”-stil är inte i enlighet med FAS 05 och om man vill arbeta för att närma universitetssjukhusen Lund och Malmö till varandra.

Sjukvården i Region Skåne gick med jätteunderskott år 2007. De förutspådda goda effekterna av megaprojektet Skånsk Livskraft- vård och hälsa, har uteblivit och nu ökas sparbetingen på den skånska sjukvården igen.

Lägg korten på bordet Sören Olofsson!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera