Nyhetsarkiv

– Att Thomas Zilling slutade är definitivt ingen lösning på problemen

– För mig som läkarkollega och facklig kollega till Thomas Zilling har det här varit en jobbig och ledsam period. Thomas har varit viktig för oss. Han har inspirerat oss och varit ett stöd i det fackliga arbetet, och han väckte Sjukhusläkarföreningens lokalavdelning till liv i Varberg, säger Anna Myredal.

– Nu har vi blivit av med vår högsta fackliga kompetens i en svår situation. Vi hade ett medlemsmöte med läkarna i Varberg, där Läkarförbundets ordförande Marie Wedin deltog. Kollegorna uttryckte där starka reaktioner av sorg, ilska och bristande förtroende för ledningen. Självklart hämmar det som hänt oss i det fackliga arbetet. Vi känner oss vilsna och chockade.

Anna Myredal är glad över att Marie Wedin kom ner till Varberg och för det stöd Varbergsläkarna fått från Läkarförbundets avdelning för Arbetsliv och juridik.

– Det visar att förbundet tar det som hänt på allvar och förstår vårt behov av stöd.

En förlust för regionen

Anna Myredal understryker att det är tungt att förlora en erfaren facklig kollega och en skicklig och omtyckt kirurg.

– Det är en förlust för hela Region Halland.

Även om kollegerna i Hallands sjukhus Varberg är chockade, arga och ledsna över det som hänt, vill Anna Myredal fortsätta med det lokala fackliga arbetet.

Chockfas

– Självklart är det som skett ett misslyckande för oss alla, både arbetsgivaren och facket. Det är svårt att hitta motivationen för att gå vidare. Vi är nog fortfarande i en chockfas, och måste först ta oss ur den. Nu börjar också saknaden efter Thomas som bollplank och kollega sätta in.

– Vi i Läkarföreningen kommer att fortsätta att arbeta för att förbättra arbetsmiljön och stötta de fackligt förtroendevalda. Men det är framförallt arbetsgivarens ansvar att göra något åt det bristande förtroendet mellan läkarna på sjukhuset i Varberg och ledningen.

Arbetsmiljöproblemen består på sjukhuset, betonar Anna Myredal. Innan varslet riktades mot Thomas Zilling hade hon själv föreslagit att professionell hjälp skulle tas in för att förbättra kommunikationen och inleda en dialog.

– Men i dag är jag rådvill, jag vet inte vilken ände man ska börja i. Att Thomas slutade är definitivt ingen lösning på problemen.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera