Vårdplatsbrist och hög arbetsbelastning bakom vart fjärde dödsfall

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone

AV: red | 20 februari, 2017 | MER: Sjukvårdens organisation | 4 kommentarer

 • En patientansvarig läkare som i desperation ringer runt på jakt efter en säng till sin patient på rätt vårdnivå – men misslyckas.
 • En kvinna med nekrotisk tarm som vårdas 16 timmar på akuten utan att vitala parametrar kollas – för att platser saknas på KAVA.
 • En höggravid kvinna som skickas hem med risk att fostret dör trots att en specialist vill lägga in henne och sätta igång förlossningen.

Sjukhusläkarens genomgång av Lex Maria-anmälda dödsfall som inkom till IVO förra året visar att vårdplatsbrist, personalbrist eller extrem arbetsbelastning i genomsnitt bidrog till ett dödsfall i månaden. I bildspelet ovan kan du läsa om de 13 fall som framkom i vår granskning.

Av: Anna Sofia Dahl och Malin Lindgren

 

Läs fler artiklar i granskningen:

Sjukhusläkarnas ordförande: ”IVO och landstingen måste agera”

Sjukvårdsministern: Vill se utökat samarbete mellan stat och landsting

IVO: ”Missar många andra viktiga faktorer”

Socialstyrelsen: ”Viktigt att problemen uppmärksammas”

Svårigheter att rekrytera bakom Skånes dystra statistik

4 kommentarer

 • Karl Rombo skriver:

  Hej,

  Olycklig för att inte säga oansvarig rubriksättning.
  Det handlar väl om en fjärdedel av alla lexmaria-rapporterade händelser och inte alla dödsfall totalt inom vården? Rätta mig gärna om jag har förstått fel.
  Varken vården eller världen är i behov av fler osakligheter (medvetna eller omedvetna) som skrivs i syfte att skapa skapa mer opinion. Det är en kommunikativ återvändsgränd. Återge vår vardag ärligt, tack.

  Mvh
  Karl Rombo

  • Anna Sofia Dahl skriver:

   Hej Karl!
   Tack för din kommentar och för att du lyfter en viktig fråga!
   Du har helt rätt i att det handlar om vart fjärde lex maria-anmält dödsfall för 2016 – och det är givetvis inte vår mening att rubriken ska uppfattas som missvisande på något sätt. Dock kan det stundtals vara svårt att rymma all information från en artikel i just rubriken. Vår tanke är därför att den tillhörande puffen (ingressen), med en tydligare beskrivning av resultatet av vår granskning, fungerar som ett komplement i det avseendet. Ha en fin eftermiddag! Vänliga hälsningar, Anna Sofia Dahl, webbredaktör/reporter Sjukhusläkaren

 • Lex Kaj skriver:

  Visselblåsaren: Klart och tydligt: VGÅNGSKRAV Gabriel Wikström!

 • Elisabeth Wolpert skriver:

  Nyheter tack

Lämna en kommentar

CAPTCHA