Vårdplatsbrist och hög arbetsbelastning bakom vart fjärde dödsfall

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone

AV: red | 20 februari, 2017 | MER: Sjukvårdens organisation | 7 kommentarer

 • En patientansvarig läkare som i desperation ringer runt på jakt efter en säng till sin patient på rätt vårdnivå – men misslyckas.
 • En kvinna med nekrotisk tarm som vårdas 16 timmar på akuten utan att vitala parametrar kollas – för att platser saknas på KAVA.
 • En höggravid kvinna som skickas hem med risk att fostret dör trots att en specialist vill lägga in henne och sätta igång förlossningen.

Sjukhusläkarens genomgång av Lex Maria-anmälda dödsfall som inkom till IVO förra året visar att vårdplatsbrist, personalbrist eller extrem arbetsbelastning i genomsnitt bidrog till ett dödsfall i månaden. I bildspelet ovan kan du läsa om de 13 fall som framkom i vår granskning.

Av: Anna Sofia Dahl och Malin Lindgren

 

Läs fler artiklar i granskningen:

Sjukhusläkarnas ordförande: ”IVO och landstingen måste agera”

Sjukvårdsministern: Vill se utökat samarbete mellan stat och landsting

IVO: ”Missar många andra viktiga faktorer”

Socialstyrelsen: ”Viktigt att problemen uppmärksammas”

Svårigheter att rekrytera bakom Skånes dystra statistik

7 kommentarer

 • Brasse skriver:

  Tyvärr slukar ”elefanten i rummet” alla resurser i samhället. Utvecklingen kommer att fortsätta till nästa val då frågan om vi skall avstå allt åt nyanlända som inte bidragit till samhällets uppbyggnad kommer att prägla valrörelsen.
  Det parti som vågar säga som det är kommer att få min röst.

 • Margareta Berg skriver:

  Jag anser personligen att brister i vården som förorsakar dödsfall som kunnat UNDVIKAS med rätt vårdinsatser borde leda till åtal för dråp, medhjälp till mord eller mord. För dem som ligger bakom den politik och åtföljande beslut som orsakat bristerna.

  Det går dock inte att väcka åtal, även om det finns klara samband och bevis. Per definition är därför patientsäkerheten satt ur spel, eftersom inte ens uppenbara brister är åtalbara.

  Detta beror i sin tur på att lagen om Tjänstemannaansvar togs bort 1974. Sedan dess får man som tjänsteman sin lön oavsett vad man åstadkommer på jobbet, och avkrävs inte något ansvar för de underlag och beslut man producerar – som resulterar i undvikbara dödsfall nu. Sjukvårdspersonal får också sin lön (på lägre nivå) men ställs däremot till svars av IVO.

  Jag håller med om att det bör tillsättas en objektiv granskande ”Haverikommission”, eller särskild ”Riksrevision” med Sjukvårdsprofil, bestående av erfarna personer med medicinsk expertis. Vi kan inte ha det så här längre, med medicinskt okunniga skrivbordsnissar i överflöd som styr över liv och död.

  • LookMoo skriver:

   När man tog bort tjänstemana-ansvaret så överförde man punkterna till annan lagstiftning (t.ex. tystnadsplikt). En del yrkesgrupper har fortfarande kvar detta.. t.ex poliser.

   Problemet i det aktuella fallet är elefanten i rummet.

 • Karl Rombo skriver:

  Hej,

  Olycklig för att inte säga oansvarig rubriksättning.
  Det handlar väl om en fjärdedel av alla lexmaria-rapporterade händelser och inte alla dödsfall totalt inom vården? Rätta mig gärna om jag har förstått fel.
  Varken vården eller världen är i behov av fler osakligheter (medvetna eller omedvetna) som skrivs i syfte att skapa skapa mer opinion. Det är en kommunikativ återvändsgränd. Återge vår vardag ärligt, tack.

  Mvh
  Karl Rombo

  • Anna Sofia Dahl skriver:

   Hej Karl!
   Tack för din kommentar och för att du lyfter en viktig fråga!
   Du har helt rätt i att det handlar om vart fjärde lex maria-anmält dödsfall för 2016 – och det är givetvis inte vår mening att rubriken ska uppfattas som missvisande på något sätt. Dock kan det stundtals vara svårt att rymma all information från en artikel i just rubriken. Vår tanke är därför att den tillhörande puffen (ingressen), med en tydligare beskrivning av resultatet av vår granskning, fungerar som ett komplement i det avseendet. Ha en fin eftermiddag! Vänliga hälsningar, Anna Sofia Dahl, webbredaktör/reporter Sjukhusläkaren

 • Lex Kaj skriver:

  Visselblåsaren: Klart och tydligt: VGÅNGSKRAV Gabriel Wikström!

 • Elisabeth Wolpert skriver:

  Nyheter tack

Lämna en kommentar

CAPTCHA