Tre sjuksköterskor drar ihop vårdmanifestation

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone

AV: Eva-Maria Björk / | 29 juli, 2016 | MER: Patientsäkerhet | 15 kommentarer

Tre engagerade sjuksköterskor, Agneta Lenander, Charlotta Dickman och Päivi Vilkkavaara hoppas kunna samla vårdpersonal, patienter och anhöriga till en stor gemensam manifestation under rubriken ”Slut på rean – En annan vård är möjlig”  i september.

De tre aktivisterna har faktiskt aldrig träffats utan kom i kontakt med varandra via sociala medier och hållit kontakten på det sättet. Agneta Lenander är bosatt i Skåne och de två övriga i Stockholm. De har tidigare skrivit debattartiklar tillsammans, men vill med en manifestation den 4:e september sätta vården på agendan.

– Den kommer hela tiden i fjärde, femte eller sjätte hand. Ändå är det den fråga som påverkar oss alla hela tiden. Man ser att nedmonteringen av sjukvården bara pågår med idiotiska administrativa pålagor och att både vi och vårdplatserna blir färre. Vi måste få upp det på agendan en gång för alla, säger Agneta Lenander.

 

tressk

Agneta Lenander, Charlotta Dickman och Päivi Vilkkavaara.

 

– Vi vill visa politiker, ansvariga tjänstemän och SKL att vårdpersonalen står enig. Vi hoppas också försöka få allmänheten att förstå att det faktiskt är farligt. Människor dör på grund av vårdplatsbrist, säger Charlotta Dickman.

För henne blev radioprogrammet Kalibers granskning av 585 Lex Maria-beslut för ett par år sedan en väckarklocka till engagemang. Kaliberredaktionen hittade 35 dödsfall och 24 allvarliga skador som helt eller delvis kunde härledas till platsbrist. I programmet berättas också om en 11-årig pojke som kommer in till akuten under en nyårshelg för komplikationer i samband med vattkoppor. Pojken flyttas runt från avdelning till avdelning innan han till slut dör i en sent upptäckt blodförgiftning.

– Så får det inte se ut i Sverige idag. Som sjuksköterska berör det mig extremt mycket. Hela min yrkesidentitet handlar om att vårda människan. Vi klarar inte alla fall, men ingen ska dö på grund av att det saknas vårdplatser eftersom arbetsgivaren erbjuder för låga löner, säger Charlotta Dickman.

Päivi Vilkkavaara, specialistsjuksköterska i anestesi och intensivvård har till slut sökt sig till Norge för att arbeta.

– Jag anser att vården i Sverige successivt demonterats till den grad att det allvarligt brister gällande patientsäkerheten. Vi ska enligt lag erbjuda alla god, lika och jämlik vård, men ges inte alltid möjligheter till det. Till exempel förekommer att privata försäkringars patienter konkurrerar om platser och därmed har vi infört en rangordning inom vården. Eller att sjuksköterskor har alltför många patienter, vilket bevisats öka dödligheten på avdelningar. Arbetsmiljön har försämrats katastrofalt och ändå är det vi som blir bestraffade med indragen legitimation när fel begås.

Alla tre är medlemmar i Vårdförbundet, men manifestationen arrangerar de i egen regi, inte med förbundet.

– En del av medlemmarna är besvikna på Vårdförbundet, men jag är inte det, även om jag ser en förbättringspotential. Men som vi såg det skulle det bli lättare att mobilisera vårdpersonalen på det här sättet, och vi ville också vara bredare än bara sjuksköterskor. Däremot har vi Vårdförbundets fulla stöd nationellt, säger Charlotta Dickman som också är lokal representant för Vårdförbundet på sin arbetsplats.

Vad skulle då de tre aktivisterna göra om de fick försöka styra vården i rätt riktning?

– Förbättra arbetsvillkoren för vårdpersonalen. Det handlar både om arbetsmiljö och belastning och lön, säger Charlotta Dickman.

– Vi bör ifrågasätta grunden till vårt sjukvårdssystem. Ska vi ha ett sjukvårdssystem som styrs av politiker som väljs var fjärde år? Vårdpersonalen får ”hänga med” i nya inriktningar och omorganiseringar beroende på vilken politik som råder för tillfället. Man slår ständigt sönder fungerande enheter och personalen får ingen arbetsro. Jag önskar även en grundlig granskning om behovet av den administrativa delen av vårt system. Styrsystem som enbart baseras på ekonomi är inte lämpliga inom vården. Det är ovärdigt att sätta standardiserade prislappar på människors sjukdom och behov.

Agneta Lenander är också hon kritisk till styrsystemen.

– Med ekonomiseringen tror man att vi kan driva sjukvården som man driver en bilverkstad. New Public Management-tänket är förödande för människor.

Till arbetsgivarna har hon ett tydligt budskap.

– Det är dags att börja lyssna på personalen som gör jobbet. Arbetsgivaren måste ta ett krafttag och sluta köra med snacket om att ”patientsäkerheten inte är hotad” och sluta att kallhamrat säga nej till personal som till exempel barnmorskorna i Helsingborg. Rean är över.

I manifestationen den fjärde september vill de också ha med patienter och anhöriga.

– Absolut. Vi tycker att vården är en gemensam angelägenhet och vill att alla ska delta. Alla ska ha lika vård, det är grundprincipen, säger Päivi Vilkkavaara.

Agneta Lenander är inne på samma spår.

– Det känns viktigt, för hela kedjan hänger ihop. Patienter och anhöriga, och allt från hemtjänsten till kommunen och sjukvården. Vi behöver varandra. Vi behöver också ha en god ton sinsemellan och hjälpas åt. Vi är i det här tillsammans, vi ska inte leta syndabockar sinsemellan.

Manifestationen har redan börjat sprida sig i sociala medier. Hittills har vårdpersonal i ett 15-tal städer visat intresse för att delta. I den debattartikel som de tre sjuksköterskorna skrivit listar de en rad krav som de vill få igenom.

– Det är så viktigt att man är överens och har samma idé när man går in i det. Vi bestämde tidigt att det här gäller all vårdpersonal, alla patienter och alla anhöriga som får bära ett stort lass för sjukvården som inte fungerar. Nu är det flera städer som är med, det är helt fantastiskt, säger Agneta Lenander.

15 kommentarer

 • Andreas Menzel skriver:

  För att stoppa nedrustningen i vården i Västernorrland och Sverige har jag skapat uppropet i länken som jag hoppas att hela Sverige beredda att skriva på omgående http://www.skrivunder.com/rehabbassangen_rehabmedicin_i_harnosand_och_sollefftea_sjukhus

 • Josef Boberg skriver:

  Mer resurser till sjukvården i alla är – men vore det ej mycket mera verkningsfullt att också satsa på att se till så att friska ej blir sjuka ?

  ”Låta maten vara vår medicin och medicinen vår mat !” – sagt av Hippokrates för ca 2500 år sedan – och det gäller fortfarande – eller ?

  Mera om det ämnet på min blogg här https://josefboberg.wordpress.com/2015/11/16/gar-det-att-ata-sig-frisk-och-lagom-viktig/

 • Inger Karlsson skriver:

  Allt stöd för ert arbete!!!
  Själv har jag, under flera år nu, försökt få chefer och högt uppsatta politiker i VG region att förstå vissa delar av problematiken men tyvärr är nog den största utmaningen att ena personalen och att få patienter och anhöriga att arbeta åt samma håll då de tycker att vi gör ett så fantastiskt arbete och inte vill klaga.
  Det har nu gått totalt över styr enligt min mening. Jag har sett väldigt många vårdpersonal som bränt ut sig totalt vilket förstör livet för all framtid på många sätt. Även har jag själv erfarenhet av detta.
  En sak som jag ser som viktig i detta arbete är att få läkarkåren att intyga och uttrycka hur arbetsmiljön påverkats och vilka konsekvenser detta ger uttryck i.
  Lycka till och ni har mitt fulla stöd i allt ert kämpande!

 • Ellsie skriver:

  Det hade varit bra om det framkom i artikeln att åtminstone Agneta Lenander sitter i regionfullmäktige för Vänsterpartiet i Region Skåne. Att det är brist på pengar i den svenska sjukvården ligger ju helt i linje med Vänsterpartiets uppfattning. Men som Göran Stiernstedts utredning och andra har visat så finns det enorma förbättringsmöjligheter. McKinsey säger att det går att skapa utrymme på 180 miljarder kronor till 2025, Svenskt Näringsliv jämförde nordiska akutsjukhus och kom fram till att finska akutsjukhus är omkring 40 procent effektivare än svenska. Det behövs inte mer pengar, det behövs bättre organisation.

 • Stina Lundström skriver:

  Äntligen! När? Var? Hur?
  Är så förtvivlat trött på rapporter om produktionsledet, produkter och flöden – alla dessa administrativa tillsättning ar av politiker. Man har helt glömt individen och då räknar jag patienten i centrum, personal och anhöriga. Kommun – landstings samarbete och kopplingar finns inte på kartan och åter igen så är det vårdtagare/patienten och personalen som får ta smällen.

 • Päivi Vilkkavaara skriver:

  Uppgifter om demonstrationer hittas i textdelen (längst ner) i eventet. Det går även bra att ställa frågor i diskussionsdelen i eventet:
  https://www.facebook.com/events/1752666025010920/

  Eller direkt i samlingssidan, som uppdateras kontinuerligt: https://sjukvardsbladet.wordpress.com/2016/06/13/samlingssida-infor-4e-september/

 • Vasti Ezelius skriver:

  Politikerna talar bara om lärarlöner. Lärarna har alltid sommarsemester och de är vanligtvis lediga alla helger, nätter och kvällar. De kan ha ett normalt umgänge med både sina barn och vänner.

  • Karin skriver:

   Detta är en kamp som alla måste sluta upp bakom, precis som situationen för poliser, pedagoger och vårdpersonal.
   Situationen för våra sjuksköterskor blir inte bättre av att ”klaga” på andra yrken att de har det bättre. Att välja att utbilda sig till sjuksköterska så borde man förstå att arbete på obekväm arbetstid förekommer, precis som poliser. Människor blir sjuka dygnet runt. Våra skolbarn går i skolan dagtid.
   Fokusera på rätt saker och stötta sjuksköterskorna i deras kamp om bättre villkor, lön och arbetssituation.
   Karin

  • Pälle skriver:

   Det är knappast lärarlöner och lärares semestrar som gör att vår sjukvård håller på att haverera.

  • Inger Karlsson skriver:

   All vård och omsorg innebär utgifter så vi ska nog inte strida yrkeskategorier emellan.

  • Ywonne Björkman skriver:

   Förlåt men det hjälper inte skälla på en annan yrkesgrupp, alla kvinnodominerade yrken som verkar i samhällets tjänst är på tok för underskattade. Bättre att gå med rak rygg, höjda huvuden och förklara för politiken varför just vi också förtjänar bättre arbetsförhållanden och bättre löneutveckling. Mvh ywonne

  • Jan skriver:

   Sjukhusledningen ser vårdpersonalen som gnällig, sjukhusledningen vill verka duktig och ger en förskönad bild av tillståndet till politikerna. Ställ sjukhusledningen mot väggen. New Public Management var menat att minska ineffektivitet, inte patientsäkerhet – gör om styrsystemen.

 • Eva Svensson skriver:

  Vården är under all kritik i dag …..vill vara med och demonstrera säg bara vilken plats den 4 november ….man skär ner på allt inom vården man kan inte spara mer nu alla går på knäna ….

  • Agneta skriver:

   Det finns ett nationellt event på facebook, i det finns en samlingssida om vilka orter som är på g, den uppdateras efterhand. Det finns mejladresser om du vill hjälpa till med mycket, eller litet. Det finns länkar för att skriva ut affischer och flygblad.
   Det glädjer mig att du hänger på den 4 sept!

   e2

  • Charlotta Dickman skriver:

   4e SEPTEMBER Eva. Sök på sjukvardsbladet.wordpress.com eller på FB Slut på rean. En annan vård är möjlig.

Lämna en kommentar

CAPTCHA