Svepet

Transparens ett krav i ny rekrytering av sjukhuschef

Motståndet från läkarkåren blev massivt när Region Skåne ville tillsätta en sjuksköterska till tjänsten som sjukhuschef i Kristianstad. Via en Facebookgrupp samlade läkare in uppåt 200 namnunderskrifter till en protestlista mot valet av ny sjukhuschef. På listan uttrycker läkarkåren en stark önskan om att den som tillträder sjukhuscheftjänsten i Kristianstad ska vara en läkare. Då skulle man enligt läkarkåren undvika en uppdelning mellan medicinsk ledningsansvarig och administrativ sjukhuschef.

Efter de starka protesterna återtog den tilltänkta sjukhuschefen, som tidigare har varit divisionschef, sin ansökan. Detta trots att högsta ledningen för Skånevård Kryh, en av Skånes hälso- och sjukvårdsförvaltningar ska ha vidhållit att personen var bäst lämpad att leda Centralsjukhuset i Kristianstad.

Nu startar en helt ny rekryteringsprocess. I denna kommer de fackliga läkarrepresentanterna fokusera på tre områden, uppger Sten Östenson, styrelseledamot, Sjukhusläkarna Östra Skåne, för Sjukhusläkarna.se. https://www.mynewsdesk.com/se/sjukhuslaekarna/news/processen-foer-tillsaettning-av-sjukhuschef-paa-centralsjukhuset-kristianstad-tas-om-301428

Det gäller att först diskutera vem som ska hålla i rekryteringsprocessen, sedan att se till att den processen är transparent och att fler kandidater kallas till intervjuer och till sist att låta verksamhetscheferna på Centralsjukhuset i Kristianstad framföra sina åsikter om chefsvalet innan en chef förordas.

Men det är inte huvudproblemet, enligt Sten Östenson.

– Själva rekryteringsprocessen har i detta fall varit sämre än kandidaten, och inte gått rätt till, säger Sten Östenson till tidningen Sjukhusläkaren.

Att den berörda sjukvårdsorganisationen sedan har få eller inga läkare på högre befattningar kan också vara en förklaring till det massiva motståndet från läkarkårens sida, uppger han.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Svepet

Bättre överlevnad hos patienter som får gå till samma läkare

Att få träffa en och samma läkare kan påverka överlevnad hos patienter, visar en ny brittisk studie från University of Exeter, rapporterar Vetenskapsradion.

Forskarnas slutsats bygger på resultat från 22 sammanställda olika studier och sedan följt upp patienter för att undersöka sambandet mellan patienternas överlevnad och graden av den kontinuitet de fick i vården.

Det visade sig, att patienter som gick till en och samma läkare hade bättre överlevnad.

Ett skäl kan vara att patienter bättre tar till sig den information de får om de känner sig tryggare, uppger Peter Allebeck, professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet, till Vetenskapsradion.

En läkare som känner sin patient väl kan också vara mer uppmärksam på förändringar hos patienten, menar han.

Svepet

Sju forskare fälls för oredlighet i forskning i Macchiarini-ärendet

Under måndagen meddelade Karolinska Institutets rektor att sju forskare fälls för oredlighet i forskning gällande sex stycken forskningsartiklar där Paolo Macchiarini är en av huvudförfattarna. Forskningen som redovisas i artiklarna avser transplantation av syntetisk protes i luftstrupe på människa och beskriver det kliniska förloppet för tre patienter som opererades på Karolinska Universitetssjukhuset 2011–2013.

Tre av författarna, varav en fälls för oredlighet och två anses klandervärda, var bland de så kallade visselblåsarna som 2014 anmälde Paolo Macchiarini för misstanke om oredlighet i forskning i de aktuella artiklarna. Enligt rektorns beslut är ytterligare 31 författare klandervärda men inte skyldiga till oredlighet i forskning.

Utredningen visar på en rad allvarliga felaktigheter och vilseledande information i de granskade artiklarna. Det handlar framför allt om fabricerade och snedvridna beskrivningar av patienters tillstånd både före och efter operationerna. Det handlar även om att det saknas underlag för att det krävdes behandling av patient på så kallad vitalindikation, som sista utväg för överlevnad, vilket var en förutsättning för att kunna utföra ingreppen.

Vidare saknas säkra djurdata som måste föregå studier på människa med oprövad teknik. Det saknas även forskningsetiskt godkännande från regionala etikprövningsnämnden och det finns inte heller godkänt informerat samtycke till att utföra forskningen.

Dagens beslut upphäver beslutet från 2015 som togs av KI:s dåvarande rektor. KI har även begärt att samtliga sex tidskrifter som publicerat artiklarna ska dra tillbaka dem.

7 av 10 sjukhusläkare skrev ut patienter för tidigt under 2017

1 200 läkare svarade på Läkarförbundets nya arbetsmiljöenkät. Där säger sju av tio att de under det senaste året skrivit ut patienter alldeles för tidigt, det rapporterar SVD.

61 procent av de som svarat säger att vårdplatsbristen har stor eller mycket stor negativ inverkan på deras arbete. Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet bekräftar bilden till SVD och kallar den katastrofal. Hon berättar att många gått ned i arbetstid för att orka med den etiska pressen.

Ur Sjukhusläkaren 2018-03

TEMA: Robotkirurgi – vad betyder den för vården? / Kris på Sahlgrenskas Neurokirurg / Psykiatri – Läkare i slutenvården måste avvisa patienter som behöver vård / Läkaren Fikru Maru fri efter fem år / Arbetsmiljö: Var ska doktorn jobba? / Krönikor / Porträttet: Stephan Stenmark / Valet 2018: Sista delen i enkät till landstingspolitiker