Sös anmäls till Arbetsmiljöverket och Ivo

Patienter som sitter i väntrummen utan bedömning eller tillsyn, en flödesledare som kan ansvara för 20-30 patienter utan att veta hur sjuka de är, sekretessbelagda samtal med patienter sker utan avskildhet och ledningsläkare som ensamma ansvarar för hela akuten som kan ha uppåt 140 patienter.

Det är bara några av de problem och risker som tas upp i de anmälningar av Södersjukhuset i Stockholm till Arbetsmiljöverket och Ivo.

Anmälningarna har gjorts av bland andra Klara Strömberg, överläkare och ordförande på Läkarförbundet på Södersjukhuset samt andra läkare och huvudskyddsombud för Saco.

Situationen känns patientosäker, uppger Klara Strömberg för Dagens Medicin.

Orsaken till det ansträngda läget är enligt läkarna ett nytt arbetssätt med modularbete, som för drygt tre år sedan infördes för bättre lagarbete och snabbare handläggning av patienterna.

Urban Säfwenberg, verksamhetsområdeschef för akutmottagningen på SÖS säger sig förstå läkarnas anmälningar, och uppger till tidningen att man nästa år ska växla in fler akutläkare och öka antalet slutenvårdsplatser.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Svepet

Bättre överlevnad hos patienter som får gå till samma läkare

Att få träffa en och samma läkare kan påverka överlevnad hos patienter, visar en ny brittisk studie från University of Exeter, rapporterar Vetenskapsradion.

Forskarnas slutsats bygger på resultat från 22 sammanställda olika studier och sedan följt upp patienter för att undersöka sambandet mellan patienternas överlevnad och graden av den kontinuitet de fick i vården.

Det visade sig, att patienter som gick till en och samma läkare hade bättre överlevnad.

Ett skäl kan vara att patienter bättre tar till sig den information de får om de känner sig tryggare, uppger Peter Allebeck, professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet, till Vetenskapsradion.

En läkare som känner sin patient väl kan också vara mer uppmärksam på förändringar hos patienten, menar han.

Svepet

Sju forskare fälls för oredlighet i forskning i Macchiarini-ärendet

Under måndagen meddelade Karolinska Institutets rektor att sju forskare fälls för oredlighet i forskning gällande sex stycken forskningsartiklar där Paolo Macchiarini är en av huvudförfattarna. Forskningen som redovisas i artiklarna avser transplantation av syntetisk protes i luftstrupe på människa och beskriver det kliniska förloppet för tre patienter som opererades på Karolinska Universitetssjukhuset 2011–2013.

Tre av författarna, varav en fälls för oredlighet och två anses klandervärda, var bland de så kallade visselblåsarna som 2014 anmälde Paolo Macchiarini för misstanke om oredlighet i forskning i de aktuella artiklarna. Enligt rektorns beslut är ytterligare 31 författare klandervärda men inte skyldiga till oredlighet i forskning.

Utredningen visar på en rad allvarliga felaktigheter och vilseledande information i de granskade artiklarna. Det handlar framför allt om fabricerade och snedvridna beskrivningar av patienters tillstånd både före och efter operationerna. Det handlar även om att det saknas underlag för att det krävdes behandling av patient på så kallad vitalindikation, som sista utväg för överlevnad, vilket var en förutsättning för att kunna utföra ingreppen.

Vidare saknas säkra djurdata som måste föregå studier på människa med oprövad teknik. Det saknas även forskningsetiskt godkännande från regionala etikprövningsnämnden och det finns inte heller godkänt informerat samtycke till att utföra forskningen.

Dagens beslut upphäver beslutet från 2015 som togs av KI:s dåvarande rektor. KI har även begärt att samtliga sex tidskrifter som publicerat artiklarna ska dra tillbaka dem.

7 av 10 sjukhusläkare skrev ut patienter för tidigt under 2017

1 200 läkare svarade på Läkarförbundets nya arbetsmiljöenkät. Där säger sju av tio att de under det senaste året skrivit ut patienter alldeles för tidigt, det rapporterar SVD.

61 procent av de som svarat säger att vårdplatsbristen har stor eller mycket stor negativ inverkan på deras arbete. Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet bekräftar bilden till SVD och kallar den katastrofal. Hon berättar att många gått ned i arbetstid för att orka med den etiska pressen.

Ur Sjukhusläkaren 2018-03

TEMA: Robotkirurgi – vad betyder den för vården? / Kris på Sahlgrenskas Neurokirurg / Psykiatri – Läkare i slutenvården måste avvisa patienter som behöver vård / Läkaren Fikru Maru fri efter fem år / Arbetsmiljö: Var ska doktorn jobba? / Krönikor / Porträttet: Stephan Stenmark / Valet 2018: Sista delen i enkät till landstingspolitiker