Svepet

Gränsvärdena för alkohol sannolikt för höga

En ny studie tyder på att nuvarande gränsvärden för alkohol bör justeras. Dagens rekommendationer på max 9 glas vin eller öl i veckan för kvinnor och 14 glas för män är för höga och bör sänkas. Studien bygger på data från 600.000 personer i 19 länder.

Läs artikeln i Dagens Medicin.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

FIKRU MARU

Dom mot Fikru Maru uppskjuten ännu en gång

Idag skulle domstolen i Etiopien meddelat domen mot den svenske läkaren Fikru Maru, men som så många gånger tidigare kom beskedet att den skjuts upp. Nytt datum är den 2 maj.

Hans svenske advokat, Hans Bagner, säger till SVT Nyheter Gävleborg att det är mycket upprörande och att man hoppas att chanserna är större den här gången än tidigare.

– Det finns en hygglig chans att det kommer en dom här gången, säger han till SVT Nyheter Gävleborg, och syftar på att en del politiska förändringar skett i landet den senaste tiden.

Läs hela artikeln här.

Svepet

Alliansen vill kopiera norska husläkarsystemet

Enligt en enkät som Ekot genomfört vill Alliansens fyra partier se en lösning likt det norska husläkarsystemet för den svenska primärvården. Även Sverigedemokraterna kan tänka sig lösningen, medan övriga partier säger nej. Miljöpartiet lyfter Nederländerna som förebild för att lösa primärvårdens problem, medan Socialdemokraterna samt Vänsterpartiet menar att man ska inspireras av Skottland.

Läs artikeln och lyssna på inslaget här.

DIGITAL VÅRD

"Saknas vetenskaplig evidens för att bedriva diagnostik via digitala vårdbesök"

På DN Debatt skriver fem företrädare för Camtö (Centre for assessment of medical technology in Örebro), som har sammanställt det vetenskapliga kunskapsläget kring diagnostik vid digitala vårdbesök, det saknas ”vetenskaplig evidens för att bedriva diagnostik via digitala vårdbesök” och att arbetssättet inte är förenligt med intentionerna om vård byggd på vetenskap eller beprövad erfarenhet.

Debattörerna skriver också att ”Digitala vårdbesök i diagnosticerande syfte måste för närvarande betraktas som experimentell verksamhet”.

Läs hela debattartikeln på DN.se

Ur Sjukhusläkaren 2018-02

Bristande inflytande bakom stressrelaterad psykisk ohälsa / Läkemedelsförsäkringen / Forskaren Jonas Wrigstad: "Riskanalyserna leder fel" / Porträttet: Utredaren Anna Nergårdh vill att saker ska hända på riktigt / Uddevalla kommun har sänkt antalet onödiga sjukhusdygn / Del två i den stora enkäten till landstingspolitikerna