Svepet

DLF positiv till utredning om nätdoktorer

Efter det att regeringen meddelat att man ger Göran Stiernstedts utredning ”Ordning och reda i vården” ett tilläggsuppdrag kring digital vård, uttalade sig distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma försiktigt positivt, enligt Läkartidningen.

Läs hela artikeln.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Svepet

Debatten om dödshjälp fortsätter

Thomas Lindén, ordförande för Läkarförbundets Etik- och ansvarsråd, påpekar att någon form av dödshjälp endast är tillåten i ett fåtal länder samt fem av femtio stater i USA.

”Liksom i Sverige är dödshjälp förbjuden i de absolut flesta av världens länder, oavsett styresskick, religion och kulturell bakgrund. Sällan är världens länder så eniga i sitt ställningstagande. Ingen tjänar på att frågan trivialiseras genom att göras till en paroll eller opinionsfråga”, skriver han.

Vidare menar han att läkare ska hjälpa människor att leva – inte att dö. Och att det för den medicinska professionens organisation är ”otänkbart att alls acceptera dödshjälp, än mindre som rutinåtgärd”.

Läs hela krönikan hos Läkartidningen.

Frågan om dödshjälp tas också upp i kortdokumentären om Martin Engqvist, som bröt nacken i en olycka år 2000 och blev förlamad, som nu engagerar sig mot dödshjälp.

Lyssna på kortdokumentären från Sveriges Radios Tendens.

Svepet

Karin Båtelson: "Stoppa de växande vårdköerna"

”Att inte ha tillräckligt med vårdplatser slukar resurser, förstör arbetsmiljön, skapar en ond cirkel med personalflykt och hindrar en säker och effektiv vård med genomtänkt utveckling.” Det skriver Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna och tillika förste vice ordförande i Läkarförbundet, i en debattartikel där hon också uppmanar politiker att inte låta vårdköerna växa sig ännu större.

Hon skriver också bland annat att politiker borde ”ta tag i förslag om vad som kan lösa situationen” och att det är ”bedrövligt när man ser att ena politiska blocket peka finger åt de landsting där man är i minoritet, när det sällan är bättre i de landsting där det egna blocket är i majoritet.”

Läs hela debattartikeln hos Dagens Samhälle.

Svepet

Domen mot Fikru Maru uppskjuten

Idag, måndagen den 12 mars, skulle den svenska hjärtläkaren Fikru Maru ha fått sin dom. Men istället kom beskedet att den skjuts upp till den 24 april.

– Han mår relativt bra men vi hade alla hoppats att han skulle friges nu, säger Fikru Marus dotter Emy Maru till SVT Nyheter Gävleborg.

Läs hela artikel hos SVT Nyheter Gävleborg

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

Ur Sjukhusläkaren 2018-01

Hur blir man sjukvårdsminister? / Vad vill landstingspolitikerna? / Sjukvård – en allt viktigare valfråga / Gästkrönika: Jouren nu och då / Gästkrönika: Värdebaserad vård / Arbetstider – vad gäller och vilka fallgropar finns? / Vad händer efter #utantystnadsplikt?

Prenumerera