Sjukhus-patienter-personal

Svensk sjukvård rankad fyra i världen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone

AV: Malin Gavelin | 7 juni, 2017 | MER: Sjukvårdens organisation | 11 kommentarer

En delad fjärdeplats blev resultatet för svensk sjukvård när tillgänglighet och effektivitet jämfördes mellan 195 länder. Bäst sjukvård finns i Andorra. Det rapporterar webbtidningen LIFe-time.se.

Det är en rapport som publicerats i tidskriften The Lancet och som webbtidningen LIFe-time.se har tagit del av, som slår fast att svensk sjukvård rankas fyra i världen.

I studien har man utvecklat en metod som analyserar data för 32 sjukdomar och skador där dödsfall kan undvikas med en effektiv vård. Cancersjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar, tuberkulos och diabetes är några av de tillstånd som ingår i kartläggningen som omfattar data för perioden 1990-2015. Ett index med en skala från 0 till 100, HAQ, Health Access and Quality, har använts för att visa utfallet för de olika tillstånden.

Andorra, Island och Schweiz har under hela tiden haft topplaceringarna på rankinglistan, medan Sverige har legat på en stabil fjärdeplats som man i senaste mätningen delar med Norge. Sverige har dock ökat sitt HAQ-index med tio enheter sedan 1990 när mätningarna började.

Samtidigt som vården visar bättre resultat totalt sett har de globala skillnaderna ökat, slår man fast i rapporten, enligt LIFe-time.se. Och det råder stora skillnader i utfallet för cancersjukdomar även inom de rikaste länderna. De avsevärda skillnaderna mellan länderna ser forskarna som ett tecken på att det finns en outnyttjad potential för att ytterligare förbättra den globala folkhälsan oavsett ett lands ekonomiska utveckling.

• Christina skriver:

Första veckan i juni 2016 skadade jag (en stark, aktiv 41-årig kvinna) ryggen. I slutet av SEPTEMBER fick jag en magnetröntgen, efter att jag bollats runt av 4 st stafettläkare på vårdcentralen. Den sista läkaren – som efter att jag själv efterlyst provsvaret på röntgen, ringde up mig och läste upp provsvaret, sade (ordagrant) att ”Om jag kommer ihåg, så kan jag ringa dig i morgon efter att jag har läst din journal och berätta vad provsvaret innebär”. OM JAG KOMMER I HÅG?! Med de orden gav jag upp den svenska sjukvården. Reste till Nepal, varifrån min man kommer. Ett av världens fattigaste länder, med 28 milj. människor och kunde snart dela följande inlägg på min FB-sida: https://www.facebook.com/christina.s.sandstrom/posts/10158150780625114

• Anton skriver:

Rapporten är snedvriden och återspeglar inte verkligheten, ett skolboksexempel på fake news! Tillgängligheten är lika med 0, ingenstans i västvärlden möts man av en telefonsvarare när man ringer till en vårdinrättning, när de ringer tillbaka är det alltid okänt nummer, tror de att människor inte jobbar och kan bevaka sin telefon hela dagen?!? Den så kallade akuta vården innebär alltid flera timmars väntan och folk som ligger i korridorerna. Hemskt omänskligt! Cancerpatienter som slussas mellan olika sjukhus pga platsbrist trots att de inte orkar. månader långa operationsköer som innebär försämrad livskvalitet för den drabbade. Nej, sjukvården är bland de dyraste världen men kvaliteten ligger på u-landsnivå. Jag har erfarenhet av sjukvården både i USA och Frankrike och kan meddela att deras medborgare är lyckligt lottade när det gäller kvaliteten!
    Ovanstående verklighet känner alla igen som har varit i kontakt med den svenska sjukvården.
    Allting annat är bara lögner!

• Ulrika skriver:

Å andra sidan kan man knappast tala om jämlik vård varken i Frankrike, där jag själv arbetat eller i USA. En patient som varit arbetslös i USA sökte mig för diagnostisk laparoskopi för förmodad endometrios. Efter 25års lidande kunde hon få en diagnos i Sverige, något hon inte haft råd med i sitt gamla hemland! Hur kan du kalla det bra vård?

• Simon skriver:

Bara för att du haft en dålig upplevelse så betyder det ju inte att sveriges sjukvård är kass. Jag har också upplevt sjukvården runtom i världen och flertalet vårdkliniker har haft telefonsvarare eller inte svarat. Englands sjukvård är t ex på väg utför. Sjukvården i USA är ju katastrofal, men då kanske du har varit på privata kliniker.

• Bengt Novik skriver:

Kolla i originalartikeln, fra rankningstabellen på sid 8: Beträffande benigna folksjukdomar, som tex ischemisk hjärtsjd, diabetes, magsår o bråck ligger ju Sverige en bra bit längre ner på listan.

• Kennethlockridge@msn.com skriver:

The only Swedish-led ranking has Swedish healthcare #7 in the EU, because of inadequacies and mon6mental delays (which SKL tried to hide from Sjukhulläkarn). . Time-life is moribund and inexpert. They have kept SKL irrelevant and helped the budget lady Magdelena Andersson, with her trivial trimming of a budget with no room for effective healthcare. ”The Swedish Model”, in healthcare, as in education, fell apart years ago, when it got dumped on the x8mmunes. For shame, for shame!
    Ken
    Lockridge

• Göthe Wallin skriver:

Inte så konstigt! Vi har bland de hösta antalen läkare och sjuksköterskor per capita i världen. Våra sjuksköterskor är väsentligt bättre utbildade än de flesta (jag har bott i Schweiz och även där var skillnaden stor). Vi lägger också ner stora pengar på sjukvården och resurserna har ökat stadigt under många år. Men kraven är oändliga och svenskar är bortskämda med offentlig service. Det borde räcka med att vi har bland den hösta skatten i världen!

• TT skriver:

Du är lite felinformerad! Vi har inte ens högst skatt i Europa. Flera länder har har högre alltså. Ett exempel är Holland.

• Dr_ Dixie skriver:

Hur är det möjligt, speciellt med tanke på all information om antalet sängar, vårdköer, operationer som flyttas, app-läkare mm.
    Är det inte plats nr 4 som botten räknad???

• Janne skriver:

Så går det när man tror på vad som SD säger. Komma här med fakta, så jävla PK 😂😂😂😂