KI tar avstånd från Macchiarinis ryska operationer

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone

AV: Eva-Maria Björk | 25 januari, 2016 | MER: Läkare och etik | 2 kommentarer

Paolo Macchiarini foto: Lars Granstrand

Paolo Macchiarini foto: Lars Granstrand

Karolinska institutet tar i en kommentar på sin webbsida avstånd från kirurgen Paolo Macchiarinis operationer i Ryssland. I den granskning av Macchiarinis arbete som SVT:s Dokument inifrån gjort framkommer uppgifter som hittills varit okända för KI. 

Operationerna som Macchiarini genomförde vid Kuban State University (KSU), i Ryssland var en godkänd bisyssla vid sidan om arbetet som gästprofessor vid Karolinska institutet. Men KI kommer nu att utreda om man brustit i kontrollen av den bisysslan. Bisysslor som är förtroendeskadliga för KI tillåts inte, och så som Macchiarinis verksamhet i Ryssland beskrivs i programmet är det sannolikt att bisysslan inte hade godkänts, enligt KI:s kommentar. Macchiarinis agerande beskrivs som ”oacceptabelt” och något som KI tar ”bestämt avstånd från”.

KI undersöker sedan tidigare också uppgifter i den amerikanska tidskriften Vanity Fair om att Paolo Macchiarini skulle ha lämnat felaktiga uppgifter i den CV han tillställde KI innan han anställdes 2010.

KI har utrett och friat Macchiarini för oredlighet i forskning, men det pågår en förundersökning för grovt vållande till annans död med anledning av de operationer han utfört vid KI 2011.

Sista delen i Dokument Inifråns tredelade dokumentärserie om Paolo Macchiarini sänds på onsdag klockan 21.00.

2 kommentarer

 • Eva Lenander skriver:

  Hur kan man ens tro att han är undantaget. Helhetsbilden är betydligt mer skrämmande. Det somm gjorde detta möjligt. Det är FLERA som leker Gudar och har tappat respekten för patient och människoliv.
  Att Rektor för KI och Chefsläkare fortsätter påstå att det inte finns fel i vetenskapliga underlaget och den fortsatta vetenskapliga beskrivningen av outcome trots tydligt utredningsresultat från den utredare de själva utsett. Det visar på vad KI/KUS ledning är villiga att offra på sanningens altare. Den inställningen och KI renommé har dessutom indirekt påverkat fortsatta försök i andra länder. Att dessa ”vetenskapens beskyddare och garanter”undvikit sitt ansvar i att kontrollera läkarens bakgrund är uppseendeväckande speciellt med tanke på att de utifrån hans ”rykte” sedan aktivt möjliggjort dessa mänskliga försök utifrån bristande underlag. Hela händelseförloppet låter mest som en science fiction come true eller något skrivet av Stephen King – Men det är sanning! Och det har skett på internationellt högt rankade/värderade Karolinska Institutet/Karolinska Universitetssjukhuset som nyligen förlängde hans forskaranställning, visserligen tidsbegränsad.
  ”Bosse Lindquist poängterade att det inte finns några som helst belägg för att den första patienten som fick en konstgjord luftstrupe inopererad av Paolo Macchiarini var akut döende och påpekade också att KI redan 2009 fick varningar om forskningsfusk.”
  Hur mycket annat döljs genom härskarteknik mm?

 • Eva Svenden, politisk master i statsvetenskap, Politisk kandidat i nationalekonomi. Samhhällsanalytiker, inriktning, sjukvårdsfrågor/sjukvårdspolitik, välfärd o arbetsmarknad skriver:

  Livsfarligt med läkare som leker gudar och som har tappat respekten för patienten och för ett människoliv.
  Också märkligt att det tar sådan tid innan någon reagerar och agerar.
  Låt oss hoppas att detta är läkaren som utgör undantaget som bekräftar regeln.

Lämna en kommentar

CAPTCHA