KI:s styrelse har fortsatt förtroende för rektorn Anders Hamsten.

KI:s styrelse har fortsatt förtroende för rektorn Anders Hamsten.

KI hade all information redan för 1,5 år sedan

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone

AV: Malin Gavelin | 5 februari, 2016 | MER: Forskning Läkare och etik | 8 kommentarer

KI hade all information de behövde för att bevisa oredlighet från Macchiarini redan för ett och ett halvt år sedan. Att inleda en utredning nu är bara en avledningstaktik för att lura media och allmänhet. Det skriver de fyra anmälarna i ett officiellt svar till KI.

En avledningsteknik och ett desperat försök att behålla trovärdigheten. Så beskriver de tre läkarna och forskaren agerandet från KI efter att  SVT-dokumentären sändes, i ett brev adresserat till bland andra Anders Hamsten. Brevet är ett officiellt svar till KI efter en förfrågan om mer bevismaterial – något som KI redan har haft tillgång till i 1,5 år, menar anmälarna.

Det Anders Hamsten hävdar i dokumentären – att tillståndet för den första patientens luftstrupe var okänt för honom fram till att det uppdagades av SVT – stämmer inte skriver läkarna och forskaren. Filmerna med de bronkoskopiska undersökningarna som visade att luftstruparna inte fungerade fanns nämligen på det USB-minne som anmälarna själva hade lämnat in till Anders Hamsten i en begäran om utredning av missförhållandena redan ett och ett halvt år tidigare. Och det var från just den begäran som SVT fick tillgång till materialet som visades i dokumentären, skriver anmälaren. Något de ser som ytterligare ett bevis för att patienternas katastrofala tillstånd var känt och att flera av dödsfallen hade kunnat undvikas.

Hamsten skulle omedelbart ha startat en utredning men gjorde inte det, anser anmälarna.

LÄS HELA ANMÄLARNAS BREV

8 kommentarer

 • Stefan skriver:

  Är det så att flera av dem som tidigare stöttade Macchiarini och uppmanade KI att anställa honom också sitter i nobelförsamlingen och nominerar pristagare?

 • Alf skriver:

  En stilla undran…(baserat på parallellen med narkosläkaren på ALB):
  Människors liv har förstörts, några har till och med avlidit i förtid på grund av uppenbara (trots att jag varken är jurist eller polis) fel har begåtts i vetenskapens namn. Så var aldrig fallet i ALB-eländet. Där var syftet helt annat: att lindra och vårda en terminalt sjuk individ, vars liv inte hade några som helst utsikter att fortsätta. Här har en megaloman mytoman bragt människor om livet, individer som uppenbarligen hade förutsättningar för att leva under överskådlig tid framöver – men var sjutton är då alla nitiska poliser och åklagare? Alla inblandade är fortfarande på fri fot.
  Dråp? Deslegitimering är väl det lindrigaste man kan förvänta sig…?
  Ska då inte polisen själva (om en anmälan inte inkommer utifrån) själva upprätta en förundersökning om huruvida brott är begånget, i syfte att om inte annat undanröja eventuella tvivel om en brottslig handling har begåtts? Borde inte en åklagare agera i samhällets intresse?
  Skandalen är ett faktum, konsekvenserna är oöverskådliga (både förlorade och ödelagda liv) och läkarprofessionen kommer att få ta stryk under många år framöver för detta, för att inte tala om att institutionernas rykte (hur ska ett Nobelpris kunna presenteras med dessa ansvariga som referenser?) och framtida forskares möjlighet att gå vidare med de projekt som nu kommer att läggas på is…varför är det ingen med större insyn i det som hänt (än undertecknad iaf) som helt enkelt polisanmäler Macchiarini och KS/KI?

  • Eva-Maria Björk skriver:

   Hej Alf, en förundersökning pågår angående de operationer som genomfördes på Karolinska sjukhuset.Macchiarini utreds som misstänkt för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.
   /Eva-Maria Björk, webbredaktör

 • Gunnar Thorbert skriver:

  Här finns misstanke om att Macchiarini orsakat kroppsskada och orsakat en persons död. Finns det ingen som är väl insatt i detaljerna som kan/ vill gära en polisanmälan kring ”hela soppan”?
  Med hänsyn till vilka skadeeffekter som Macchiarini orsakat så är en polisanmälan inte obefogad.

 • Förundrad skriver:

  Efter att läst de fyra läkarnas brev undrar jag var ribban ligger för ett polisiärt ingrepp jämfört med när narkosläkaren på Astrid Lindgrens barnklinik blev bortförd av polis under pågående tjänstgöring?

  • Thomas Malmquist skriver:

   Jag kan bara instämma i inlägget. Möjligen kan en förklaring vara att narkosläkaren var polisanmäld men det är en dålig sådan.
   Min gissning är att det ligger dolda maktstrukturer bakom b

  • Catarina Bitkover skriver:

   Lika förundrar kan man vara över att den etiska kommitee som Dr LIndén blev ombedd att inte delta i och hittills inte har blivit erbjuden att fortsätta i (så vitt jag vet) INTE agerar när överväldigande bevis för forskningsfusk presenteras. I det ena fallet fanns en polisanmälan och Dr LIndén blev friad i rättegång, i det andra fallet finns överväldigande bevis för att kirurgi fortsatte trots att det fanns bevis för att kirurgin inte fungerade och aktivt publicerande av falska resultat. Vad skiljer dessa åt? I det ena fallet misstanke om vållande till annans död/ mord som utreddes och personen friades. I det andra fallet upprepade varningar och presenterande av fakta om vållande till annans död/ mord som vad man förstår av alla inlagor faktiskt är fällande. KIs och etiska kommittens agerande är mycket svårt att förstå. Är det en personfråga? Är det en genusfråga? Är det dags att polisanmäla Macchiarini?

 • Bengt Svensson skriver:

  Efter att läst de fyra läkarnas brev är det uppenbart att det här är en av historiens största skandaler som karolinska har försökt att mörka.
  Det är så motbjudande. Jag tycker att man bör strypa alla bidrag till KI tillsedds ledningen avgår.

Lämna en kommentar

CAPTCHA