FIKRU MARU

Fikru Maru frias från anklagelser om terroristbrott – men blir kvar i fängelse

Mardrömmen för den svenske hjärtläkaren Fiku Maru fortsätter. Trots att han nu frias från anklagelserna om terroristbrott riktas på samma gång nya anklagelser mot honom.

Om ett par dagar har det gått fem år sedan den svenske hjärtläkaren Fikru Maru fängslades i Etiopien. Under de år som har passerat har hans fall hunnit genomgå en rad turer och hans svenske advokat Hans Bagner har vid upprepade tillfällen kallat processen för en mardröm.

Den 8 maj väntades åter besked från domstolen i Addis Abeba gällande anklagelserna om det terroristbrott som Fikru Maru åtalats för. Och när rätten samlades under tisdagsmorgonen anade Hans Bagner att något var på gång att hända. Dock skulle han, som många gånger tidigare, bli besviken på det besked som gavs – trots att Fikru Maru friades från anklagelserna om terroristbrott.

Hans Bagner. Foto: Stefan Nilsson

– Det är givetvis bra att Fikru har sluppit ifrån terroriståtalet, som ju inte var särskilt väl underbyggt, men ändå fanns där. Nu har domstolen istället kommit fram till Fikru skulle kunna dömas enligt den ordinarie strafflagen, säger han.

Hans Bagner menar att det är samma kriterier som gäller som för terroristlagstiftningen – nämligen att Fikru Maru skulle ha organiserat eller lett ett upplopp i fängelset – och att det egentligen inte borde finnas något utrymme för  att ta upp samma anklagelser – som nu blivit underkända – under en annan etikett.

– Inte heller borde det vara tillåtet för domstolen att försöka kasta om bevisbördan genom att föreslå att det nu åligger Fikru att bevisa sin oskuld. Den metoden stämmer inte med FN:s konvention om mänskliga rättigheter, som föreskriver person som blir anklagad för en brottslig handling ska anses oskyldig tills  motsatsen har bevisats av åklagaren – något som åklagaren inte har lyckats med.

Hans Bagner menar  att det egentligen handlar om en politisk process och han har därför vid flera tillfällen uppmanat UD att agera i frågan. Nu hoppas han på nytt att svenska regeringen ska intervenera för att få Fikru Maru frigiven. Något nytt datum för en fortsatt förhandling i domstolen har inte blivit utsatt.

– Det finns en risk att rättegången kommer att ta lång tid.

Warning: array_push() expects parameter 1 to be array, string given in /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-content/themes/shl/functions.php on line 1873 Warning: array_search() expects parameter 2 to be array, string given in /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-content/themes/shl/functions.php on line 1874 Fatal error: Uncaught Error: Cannot unset string offsets in /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-content/themes/shl/functions.php:1874 Stack trace: #0 /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-content/themes/shl/functions.php(1937): get_related_posts(24860) #1 /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-content/themes/shl/single.php(469): more_articles(24860) #2 /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include('/storage/conten...') #3 /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #4 /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #5 {main} thrown in /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-content/themes/shl/functions.php on line 1874