Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.

”Det är en sjukvårdskris”

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone

AV: Anna Sofia Dahl | 25 januari, 2017 | MER: Sjukvårdens organisation | 4 kommentarer

Situationen i Stockholms sjukvård beskriv som ”det jävligaste jag har varit med om” av Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening. Och någon ljusning är ännu inte i sikte.

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, är tydlig med hur han uppfattar läget i Stockholms sjukvård.

– Jag har jobbat som doktor i Stockholms län i 26 år och det här är det värsta jag har varit med om. Tidigare har det alltid gått att fixa på något sätt, men de senaste åren har man skruvat åt långsamt, långsamt hela tiden. Därför märks det inte från dag till dag. Men de här fyra veckorna över jul har varit det jävligaste jag har varit med om, säger han och fortsätter:

– Det är en sjukvårdskris. Man har satsat enormt mycket pengar på det stora fina sjukhuset som man har byggt medan vi har vårdcentraler som inte fungerar, jourcentraler som inte är öppna, akutmottagningar som bågnar och kolleger som inte orkar.

Vägen ur sjukvårdskrisen är dessvärre varken snabb eller enkel. Enligt Johan Styrud saknas det 400 allmänläkare i Stockholm om man ska nå upp till ett rimligt antal. Det saknas också jouröppna vårdcentraler och vårdplatser – två brister som han menar måste rättas till nu och inte senare.

– Jag tror att det kommer att bli ett par hårda år framöver. Kåren är så fruktansvärt trogen och lojal, vilket i och för sig är jättebra, men folk orkar inte. Du vet att du har det personliga ansvaret för att ta hand om den här patienten och att den skulle må bäst av att läggas in eller opereras, eller behandlas på ett visst sätt – men du vet också att det inte finns någon möjlighet att få till det just nu. Det är fruktansvärt att man inte kan göra det som patienten skulle bli bättre av.

Från fackligt håll försöker man ge det stöd till medlemmar som går att ge och samtidigt fortsätta påtala problemen. Johan Styrud tycker att diskussionerna med de sjukhusförvaltningar som finns i länet är bra, men att den riktiga diskussionen bör föras med politikerna.

– Vi från Stockholms läkarförening har förhållandevis mycket politikerkontakt. Jag tror att det slutna rummets diskussion är en hemskt viktig arena för våra medlemmar, säger han.

Samtidigt som sjukvårdskrisen är minst sagt närvarande pågår både förhandlingen om jour- och beredskapsavtalen och diskussionen om behovsanpassad personalplanering – alltså hur läkare ska schemaläggas – i Stockholm. Johan Styrud säger att parterna fortfarande står långt ifrån varandra och att läkarföreningen ännu saknar faktabaserat underlag.

– Jag är allergisk mot floskler. Jag vill ha en beskrivning av det kostar, vad kommer det att ge och vad har det för betydelse för patientsäkerhet, arbetsmiljö och produktion, men också för fortbildning och utbildning, säger han och fortsätter:

– Så jag tror att vi har en väldigt lång resa framför oss. Vi har ett väldigt starkt medlemstryck på att det här ska lösas på ett bra sätt, det är många som hör av sig för att påtala att det är en enormt viktig fråga.

4 kommentarer

 • Sven Román, barn och ungdomspsykiater skriver:

  SLL är det klart rikaste landstinget/regionen i Sverige (överlägset högst medelinkomst) och samtidigt med minst andel äldre (klart lägst medelålder). Således finns ekonomin. Sjukvårdskrisen är ett klart underbetyg för politiker och ansvariga tjänstemän. I SvD skrevs nyligen en lysande analys av hur NPM förstört vården (http://www.svd.se/fel-nar-medlen-gors-till-malen-i-offentlig-verksamhet). Chefer som rekryterats har inte kunnat något om kärnverksamheten och stödfunktioner har blivit högst prioriterat. Det ska vara tvärtom: kärnverksamheten ska prioriteras och det ska vara ett krav att de i ledningsfunktion har erfarenhet av den. I det nu akuta läget behövs 1) pengar för att snabbt rekrytera och öppna vårdplatser, 2) tillsättning av en kriskommission. Dessutom behöver en del ansvariga chefer bytas ut.

 • Peter Björkdahl skriver:

  Kloka ord Johan. Herregud vilken soppa i huvustaden. Hoppas Stockholms läkarförening har kraft att bekämpa dessa ”sjukvårdens väderkvarna”.
  Är rätt glad att inte behöva arbeta i Stockholm.

  Peter Björkdahl Radiolog Ystad lasarett

 • Kristina jonsson skriver:

  Beror detta på att befolkningen ökat från 8- till 10 miljoner på 1-2 år. Prata med Löven ni som har politikerkontakt om ni får tag på honom. Det var bättre förr
  MVH från en” som tur är” pensionerad sjuksköterska

  • David L skriver:

   Hej Kristina. Ett vet jag – det var alltid bättre förr och ju förr dess bättre som det heter. Var du tar din befolkningsstatistik ifrån vet jag däremot inte – enligt SCB så var befolkningen ungefär 8,8 miljoner redan 1998 och ungefär 9,6 milj 2013 och 9,8 milj i slutet av 2015. Så svaret på din fråga är med all säkerhet nej!

Lämna en kommentar

CAPTCHA