Christine Takami »

• Framme vid slutet

Tjugoåtta sidor. Så mycket har jag hunnit skriva hittills. Än ska det ändras, slipas och kompletteras. Men det känns som att jag får ihop det. Sydpolsexpeditionen går mot sitt slut.

Nicholas Aujalays »

• IVO:s lilla revolution

Jag konstaterar att IVO i praktiken underkänner den dominerande bemanningsstrategin och arbetsformen för svenska akutmottagningar de senaste 45 åren, skriver Nicholas Aujalay.

Frågan

Är det bra att låta patienter skriva om sin vård på sjukhusets hemsida, som Sahlgrenska ska göra?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Vårdplatserna står still – men befolkningen ökar

Av: Helene Thornblad Publicerad: 5 juni, 2012

För första gången i mannaminne minskade inte antalet vårdplatser i Sverige under 2011. Istället räknade SKL in en ökning på en ynka vårdplats, vilket kan jämföras med en befolkningsökning på 67 285 personer under samma år.

Antalet vårdplatser i Sverige har minskat kraftigt de senaste åren, vilket ”vårdplatsräknaren” på Sjukhusläkarens webbplats illustrerar.

Överbeläggningar på sjukhus är i dag ett av sjukvårdens största patientsäkerhets- och arbetsmiljöproblem. Under 2011 minskade dock inte antalet vårdplatser, faktiskt noterades en ökning med en (!) vårdplats under förra året, från 25 476 år 2011 till 25 477 år 2011 enligt SKL:s årliga statistik.

I sommar arrangerar Sjukhusläkarna ett seminarium i Almedalen under rubriken Överbeläggningar på sjukhus – hur ska trenden vändas. I panelen deltar Mats Eriksson, SKL. Marie Lawrence, Socialstyrelsen. Pernilla Niia, Arbetsmiljöverket. Lena Furmark, Socialdepartementet. Moderator är Mikael Rolfs, Sjukhusläkarna.

Seminariet hålls på Kårhuset Rindi, Tage Cervins gata 1, kl 13.30-14.30 den 5 juli.

Helene Thornblad

Har du synpunkter eller frågor så mejla till: helene.thornblad@slf.se