Christine Takami »

• Det bästa med att ha en mentor

De första terminerna var jag inte så intresserad av att träffa en mentor och prata om läkaryrket. Jag hade fullt upp med att memorera citronsyracykeln. Men nu känns det som en otrolig lyx att få bolla framtiden och min personliga utveckling med en ST-läkare.

Nicholas Aujalays »

Frågan

Är det bra att låta patienter skriva om sin vård på sjukhusets hemsida, som Sahlgrenska ska göra?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Vårdplatserna står still – men befolkningen ökar

Av: Helene Thornblad Publicerad: 5 juni, 2012

För första gången i mannaminne minskade inte antalet vårdplatser i Sverige under 2011. Istället räknade SKL in en ökning på en ynka vårdplats, vilket kan jämföras med en befolkningsökning på 67 285 personer under samma år.

Antalet vårdplatser i Sverige har minskat kraftigt de senaste åren, vilket ”vårdplatsräknaren” på Sjukhusläkarens webbplats illustrerar.

Överbeläggningar på sjukhus är i dag ett av sjukvårdens största patientsäkerhets- och arbetsmiljöproblem. Under 2011 minskade dock inte antalet vårdplatser, faktiskt noterades en ökning med en (!) vårdplats under förra året, från 25 476 år 2011 till 25 477 år 2011 enligt SKL:s årliga statistik.

I sommar arrangerar Sjukhusläkarna ett seminarium i Almedalen under rubriken Överbeläggningar på sjukhus – hur ska trenden vändas. I panelen deltar Mats Eriksson, SKL. Marie Lawrence, Socialstyrelsen. Pernilla Niia, Arbetsmiljöverket. Lena Furmark, Socialdepartementet. Moderator är Mikael Rolfs, Sjukhusläkarna.

Seminariet hålls på Kårhuset Rindi, Tage Cervins gata 1, kl 13.30-14.30 den 5 juli.

Helene Thornblad

Har du synpunkter eller frågor så mejla till: helene.thornblad@slf.se