Christine Takami »

• Att ha eller inte ha en statistiker

Medan jag kämpar med diskussionsdelen av uppsatsen finns det andra kursare som sliter sitt hår över att de inte ens vet hur de ska få fram sina resultat. Nära deadline är det flera som har det onödigt jobbigt.

Nicholas Aujalays »

• IVO:s lilla revolution

Jag konstaterar att IVO i praktiken underkänner den dominerande bemanningsstrategin och arbetsformen för svenska akutmottagningar de senaste 45 åren, skriver Nicholas Aujalay.

Frågan

Tror du antalet förgiftningsfall kan minska när paracetamol slutar säljas i butik?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Vårdplatserna står still – men befolkningen ökar

Av: Helene Thornblad Publicerad: 5 juni, 2012

För första gången i mannaminne minskade inte antalet vårdplatser i Sverige under 2011. Istället räknade SKL in en ökning på en ynka vårdplats, vilket kan jämföras med en befolkningsökning på 67 285 personer under samma år.

Antalet vårdplatser i Sverige har minskat kraftigt de senaste åren, vilket ”vårdplatsräknaren” på Sjukhusläkarens webbplats illustrerar.

Överbeläggningar på sjukhus är i dag ett av sjukvårdens största patientsäkerhets- och arbetsmiljöproblem. Under 2011 minskade dock inte antalet vårdplatser, faktiskt noterades en ökning med en (!) vårdplats under förra året, från 25 476 år 2011 till 25 477 år 2011 enligt SKL:s årliga statistik.

I sommar arrangerar Sjukhusläkarna ett seminarium i Almedalen under rubriken Överbeläggningar på sjukhus – hur ska trenden vändas. I panelen deltar Mats Eriksson, SKL. Marie Lawrence, Socialstyrelsen. Pernilla Niia, Arbetsmiljöverket. Lena Furmark, Socialdepartementet. Moderator är Mikael Rolfs, Sjukhusläkarna.

Seminariet hålls på Kårhuset Rindi, Tage Cervins gata 1, kl 13.30-14.30 den 5 juli.

Helene Thornblad

Har du synpunkter eller frågor så mejla till: helene.thornblad@slf.se