Christine Takami »

• Att ha eller inte ha en statistiker

Medan jag kämpar med diskussionsdelen av uppsatsen finns det andra kursare som sliter sitt hår över att de inte ens vet hur de ska få fram sina resultat. Nära deadline är det flera som har det onödigt jobbigt.

Nicholas Aujalays »

• IVO:s lilla revolution

Jag konstaterar att IVO i praktiken underkänner den dominerande bemanningsstrategin och arbetsformen för svenska akutmottagningar de senaste 45 åren, skriver Nicholas Aujalay.

Frågan

Tror du antalet förgiftningsfall kan minska när paracetamol slutar säljas i butik?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Start till sommaren för nationella mätningar av överbeläggning

Av: Helene Thornblad Publicerad: 24 maj, 2012

Under sommaren startar ett nytt system för mätning av överbeläggningar. De landsting som mäter och rapporterar in överbeläggningar varje dag får ta del av den statliga stimulanspengen på 100 miljoner kronor.

Någon gång under sommaren 2012 öppnar en ny nationell databas på SKL för inrapportering av överbeläggningar på akutsjukhus. Mätningar ska genomföras kl 06.00 varje morgon enligt Socialstyrelsens nya indikatorer:

1. Överbeläggningar (beräknas genom att subtrahera antalet disponibla vårdplatser från antalet inskrivna patienter). Beräkningen ska göras per vårdenhet (slutenvårdsavdelning eller motsvarande).

2. Utlokaliserade patienter.

3. Utskrivningsklara patienter.

Mätningarna är ett led i Socialstyrelsens arbete för att följa upp och utvärdera överbeläggningarna.

Helene Thornblad

Har du synpunkter eller frågor så mejla till: helene.thornblad@slf.se