Christine Takami »

• Tillbaka på ruta ett

Ett lång kö ringlar sig långsamt fram till registreringspersonalen utanför den stora KI-hörsalen. Det är en massa studenter överallt som jag aldrig sett förut. Första dagen på läkarprogrammet? Nej, intro till exjobbet.

Nicholas Aujalays »

• Do the math

Inom kirurgin är det känt att ju mer man opererar desto bättre resultat får man.

Frågan

Den sjuka statistiken 2.0. I Renstigs bok sägs det vara ovanligt många läkare på sjukhus som träffar allt färre patienter. Tycker du att:

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Ny forskningsstiftelse för Alzheimers sjukdom

Av: Helene Thornblad Publicerad: 10 april, 2012

Alzheimerfonden i samarbete med professor Bengt Winblad vid Karolinska Institutets Alzheimercentrum har tagit initiativ till en ny stiftelse som kan göra det möjligt att behålla ledande forskare i Sverige efter Astra Zenecas nedläggning i Södertälje.

Stiftelsens mål är att skapa en ”drug discovery-enhet” som fyller gapet mellan den akademiska grundforskningen och de tidiga kliniska prövningarna vid universitetssjukhus.

Tanken är att knyta tidigare Astra-forskare till olika universitet i Sverige för att tillföra kompetens om läkemedelsutveckling. Förhoppningen är att satsningen ska resultera i ny diagnostikmetoder och läkemedel mot Alzheimers sjukdom i samarbete med akademiska forskare inom basal och klinisk forskning.

En förutsättning för att idén om stiftelsen ska förverkligas är att fler finansiärer än Alzheimerfonden bidrar ekonomiskt.

Helene Thornblad

Har du synpunkter eller frågor så mejla till: helene.thornblad@slf.se