Christine Takami »

• Det bästa med att ha en mentor

De första terminerna var jag inte så intresserad av att träffa en mentor och prata om läkaryrket. Jag hade fullt upp med att memorera citronsyracykeln. Men nu känns det som en otrolig lyx att få bolla framtiden och min personliga utveckling med en ST-läkare.

Nicholas Aujalays »

Frågan

Är det bra att låta patienter skriva om sin vård på sjukhusets hemsida, som Sahlgrenska ska göra?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Ny forskningsstiftelse för Alzheimers sjukdom

Av: Helene Thornblad Publicerad: 10 april, 2012

Alzheimerfonden i samarbete med professor Bengt Winblad vid Karolinska Institutets Alzheimercentrum har tagit initiativ till en ny stiftelse som kan göra det möjligt att behålla ledande forskare i Sverige efter Astra Zenecas nedläggning i Södertälje.

Stiftelsens mål är att skapa en ”drug discovery-enhet” som fyller gapet mellan den akademiska grundforskningen och de tidiga kliniska prövningarna vid universitetssjukhus.

Tanken är att knyta tidigare Astra-forskare till olika universitet i Sverige för att tillföra kompetens om läkemedelsutveckling. Förhoppningen är att satsningen ska resultera i ny diagnostikmetoder och läkemedel mot Alzheimers sjukdom i samarbete med akademiska forskare inom basal och klinisk forskning.

En förutsättning för att idén om stiftelsen ska förverkligas är att fler finansiärer än Alzheimerfonden bidrar ekonomiskt.

Helene Thornblad

Har du synpunkter eller frågor så mejla till: helene.thornblad@slf.se