Christine Takami »

• Jakten på AT har börjat

Åh, vad skönt det hade varit om jag visste att efter examen börjar AT direkt. Men icke då. I stället undrar jag med ett styng av oro hur länge jag ska behöva vikariera innan jag får en AT-tjänst i Stockholm.

Nicholas Aujalays »

• IVO:s lilla revolution

Jag konstaterar att IVO i praktiken underkänner den dominerande bemanningsstrategin och arbetsformen för svenska akutmottagningar de senaste 45 åren, skriver Nicholas Aujalay.

Frågan

Är du beredd att ta ökat patientansvar som PAL om du får medföljande befogenheter?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Ny forskningsstiftelse för Alzheimers sjukdom

Av: Helene Thornblad Publicerad: 10 april, 2012

Alzheimerfonden i samarbete med professor Bengt Winblad vid Karolinska Institutets Alzheimercentrum har tagit initiativ till en ny stiftelse som kan göra det möjligt att behålla ledande forskare i Sverige efter Astra Zenecas nedläggning i Södertälje.

Stiftelsens mål är att skapa en ”drug discovery-enhet” som fyller gapet mellan den akademiska grundforskningen och de tidiga kliniska prövningarna vid universitetssjukhus.

Tanken är att knyta tidigare Astra-forskare till olika universitet i Sverige för att tillföra kompetens om läkemedelsutveckling. Förhoppningen är att satsningen ska resultera i ny diagnostikmetoder och läkemedel mot Alzheimers sjukdom i samarbete med akademiska forskare inom basal och klinisk forskning.

En förutsättning för att idén om stiftelsen ska förverkligas är att fler finansiärer än Alzheimerfonden bidrar ekonomiskt.

Helene Thornblad

Har du synpunkter eller frågor så mejla till: helene.thornblad@slf.se