Christine Takami »

• Vad gör vi läkare egentligen?

För första gången på läkarprogrammet ska vi få samarbeta med våra blivande kollegor från andra professioner – sjuksköterskestudenter, arbetsterapeutstudenter och sjukgymnaststudenter – och lära oss av varandra.

Nicholas Aujalays »

• Do the math

Inom kirurgin är det känt att ju mer man opererar desto bättre resultat får man.

Frågan

Den sjuka statistiken 2.0. I Renstigs bok sägs det vara ovanligt många läkare på sjukhus som träffar allt färre patienter. Tycker du att:

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Färdigmat ett alternativ för sjukhusmaten i Västra Götaland

Av: Helene Thornblad Publicerad: 10 april, 2012

I höst startar Västra Götalandsregionen pilotverksamheter för regionens sjukhusmat. Ett av alternativen är färdiglagad mat enligt den modell som kritiserats hårt i Stockholm.

De 14 sjukhusköken i Västra Götalandsregionen är nedslitna, och nu står regionen inför ett vägval. Antingen rusta upp köken eller hitta andra lösningar för sjukhusmaten.

Under hösten 2012 ska två nya lösningar prövas:

1. Den kallmatslösning som i dag tillämpas på Skaraborgs sjukhus, och som innebär att måltiderna kyls direkt efter tillagning och värms i speciella vagnar på vårdavdelningarna.
  2. Externa leverantörer (Dafgårds har nämnts som ett av flera alternativ) levererar mat direkt till avdelningarna. Maten färdigbereds sedan på avdelningen, eller serveras som kall måltid (exempelvis sallader). Detta alternativ bygger på att patienterna ska ha upp mot 20 rätter att välja på.

Ett sjukhus med eget tillagningskök (så kallad varmmatslösning) behålls som referensobjekt.

Regionrådet Lena Hult (S) som lagt fram förslaget understryker dock att maten inte i något fall ska serveras i ”svarta lådor” utan läggas upp på tallrik innan den serveras.

Beslut om pilotprojekten fattas av servicenämnden i Västra Götaland den 27 april.

Helene Thornblad

Har du synpunkter eller frågor så mejla till: helene.thornblad@slf.se