Christine Takami »

• Det bästa med att ha en mentor

De första terminerna var jag inte så intresserad av att träffa en mentor och prata om läkaryrket. Jag hade fullt upp med att memorera citronsyracykeln. Men nu känns det som en otrolig lyx att få bolla framtiden och min personliga utveckling med en ST-läkare.

Nicholas Aujalays »

Frågan

Är det bra att låta patienter skriva om sin vård på sjukhusets hemsida, som Sahlgrenska ska göra?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

”Jag ligger lågt nu, jag och alla andra är rädda för repressalier”

Av: Christer Bark Publicerad: 27 december, 2010

Trots att JO gav de anställda på Hudiksvalls sjukhus rätt är det ingen som vågar ta strid nu. Alla inklusive mig själv har blivit mycket tystare.

”Jag ligger lågt nu, jag och alla andra är rädda för repressalier”

Det har kostat mycket energi att protestera, så vi är jätteglada för priset och för att vi nu får uppskattning för det vi gjort, säger Vincent Ugarph.

Så säger “Årets Visslare” kirurgen Vincent Ugarph på Hudiksvalls sjukhus.

Så ni fick inte råg i ryggen när JO gav er rätt?

– Nej, inte efter ledningens reaktion. Jag ligger lågt nu, jag är rädd för repressalier, absolut.

Bara minuter efter JO:s beslut gick landstingets propagandatjänst ut på intranätet och menade att JO givit landstinget rätt. Dom menade att JO hade fel.

”Farlig subkultur i landstingen”

Det finns för mycket politikerstyre och folk som håller varandra bakom ryggen, menar Vincent Ugarph som helst såg att landstingen lades ned och att man började om från början.

– Landstingen har blivit för farliga, det har bildats en subkultur med maktspel, svågerpolitik och bevakande av positioner.

Vincent Ugarph och hans kollegor protesterade mot ett tjänstemannaförslag att lägga ner stora delar av Hudiksvalls sjukhus. Det sattes upp namnlistor i fikarummen med bland annat krav på landstingdirektörens avgång.

”Privata åsikter endast på arbetsplatsträffar”

Ledningen försökte tysta kritiken genom att gå ut med ett PM där det stod att det var förbjudet att som anställd uttrycka sina privata åsikter på arbetstid i landstingets lokaler, genom att till exempel sätta upp lappar på anslagstavlor. Kritiska åsikter skulle framföras på arbetsplatsträffar, menade man. PM:et ledde till att vissa chefer tog ner protestlistorna.

Vincent Ugarph anmälde då landstingsdirektören som låg bakom PM:et för brott mot yttrandefriheten. JO gav honom rätt att det är tillåtet att protestera i landstingets lokaler och att ledningen gjorde fel när de tog ner protestlistorna.

Christer Bark

Christer Bark är journalist och chefredaktör för den tryckta utgåvan av Sjukhusläkaren. Har du synpunkter eller frågor så mejla till: christer.bark@sjukhuslakaren.se

• Anonym

Du är grym Vincent Ugarph! Du har gjort ett enastående jobb! Stå på dig!

Madeleine, läkarstuderande

• Jan Ulfberg

Grattis kollega VIncent Ugarph till att du visade civil kurgage i den här frågan. Att lägga ned landstingen, som du föreslår, är en fråga som tyvärr få orkar ta i. Men, helt klart, det är svårt, eftersom så många politiker i landet inte vill såga av den gren man sitter på och åtnjuter olika typer av positioneringar. För många bedriver politik av egenintresse, inte av allmänintresse.
    Jag föreslog i en insändare i Läkartidningen 2004, att landstingen i landet borde läggas ned, och att vi borde följa Norge. Landstingen (i Norge fylken) befriades från sjukvård för en 8-10 år sedan. Den dåtida norska arbetarregeringen såg till detta.
    Men trots att jag ofta möter en stark frustration hos landets läkare kring hur vår sjukvård organiseras, så är det tyvärr väldigt få kollegor, som engagerar sig innerst inne, och protesterar, som ex. Du har gjort.
    Läkare i Sverige: Engagera er mer offentligt i sjukvårdens struktur!
    Jan Ulfberg, Överläkare (i Norge). Kommunpolitiker, Nora